Auto & Tech

Uskoro i u domu vašeg bogatog susjeda

Aside Banners

LG je predstavio ultra tanki ekran koji se može zalijepiti na zid poput tapete

Piše , Objavljeno

Iako još uvijek samo koncept, novi bi LG ekran za 10-ak godina mogao postati pravi hit u trgovinama, a zaista je teško povjerovati kako može ići tanje od ovoga!

oledJužnokorejski je tehnološki div LG trenutno jedan od najjačih igrača na području proizvodnje visokokvalitetnih LCD, plazma i LED televizora, ali kao i njihova konkurencija, i oni shvaćaju kako budućnost vjerojatno leži u OLED (organic light-emitting diode) ekranima. Uključivanje organske komponente u elektronski uređaj prije svega utječe na smanjenje njegove debljine, a potom i na mogućnost da bude zakrivljen. Organski materijal samostalno emitira svjetlost tako da mu ne treba nikakav pozadinski izvor, a kažu kako je sama slika jednostavno superiorna svoj danas raširenoj tehnologiji te kako bi u skorijoj budućnosti upravo ova tehnologija trebala biti u svim uređajima, od televizora i mobitela do frižidera!

LG je tako na nedavno održanoj konferenciji predstavio niz uređaja temeljenih na OLED tehnologiji, među kojima je najviše pažnje definitivno izazvao ekran koji je toliko tanak da se može “zalijepiti” i “odlijepiti” od zida poput tapete. Navodnici su tu samo zato jer tehnički nema lijepljenja, već se radi o postavljanju na magnetski nosač montiran na zid, ali recimo kako je princip vrlo sličan. Ovako je nešto moguće samo zato jer je taj 55-inčni koncept težak svega 1,9 kilograma i tanji od milimetra pa uistinu imate dojam kako na zid stavljate nekakav plakat, a ne futuristički ekran!

LG OLED TV – promo:

Na žalost, ovako nešto u svojim domovima nećemo moći koristiti još najmanje 10-ak godina jer tehnologija jednostavno nije dovoljno napredna da se proizvedu ogromne količine OLED ekrana po relativno prihvatljivoj cijeni. Danas se cijene većih “običnih” 4K OLED televizora kreću oko 60-ak tisuća kuna što je svakako preskupo, a razlog tome je što je sam proces proizvodnje iznimno složen te jako mali broj ovakvih organskih ekrana stvarno radi pa se velike količine jednostavno moraju baciti u smeće. LG nam daje tračak nade tvrdnjom kako je novim tehnološkim procesima povećao iskoristivost proizvodnih procesa na čak 80% pa možda ipak sve ne ostane samo na lijepim snovima. Ove godine namjeravaju prodati oko 600 tisuća OLED televizora, iduće 1,5 milijuna, a negdje tamo 2020. možda i mi uspijemo skupiti lovu za neku njihovu bebicu!

TAGOVIbudućnost ekran lg oled tehnologija televizor

Komentiraj