Auto & Tech

Aside Banners

Macchia Nera – u golom sedlu

Ovo je pravi primjer perverzno lijepog, spartanskog, naked motora kojeg krasi čitava paleta high-tech stvarčica i jedna nevjerojatna činjenica. Pročitajte koja!

Piše , Objavljeno

Talijani i smisao za dizajn, ko’ prst i nokat, jednostavno idu zajedno. Idesh! vam predstavlja dizajnersko – tehnološko čudo od motora kojeg je stvorio tim tri vrhunska igrača u biznisu. Upoznajte i divite se njihovom uratku imena Macchia Nera Concept Bike.

Prva stvar koju ćete odmah uočiti je minimalistički, takozvani ”naked” pristup izradi koji oku otkriva sve komponente ultra lagane konstrukcije izrađene od aluminija i titana što će pomoći pri snižavanju ukupnu težine motora. Tu je zatim i čudovišni, 180 konja jak i upotrebom titana olakšan agregat, posuđen od Ducatija 998RS za koji bi stvarno bilo šteta da se skriva ispod neke plastike.

Osim pri izradi konstrukcije i olakšavanja agregata, plemeniti materijali upotrijebljeni su na apsolutno svim područjima. Ovjes, kočioni cilindri, felge marke Marvic, zupčanici i svi mogući nosači su od titana, ruka koja drži zadnji kotač je od magnezija, a 15-litarski tank, oba blatobrana, kućište instrumenata i dio stražnjeg dijela su od karbonskih vlakana. Takva enormna upotreba laganih i čvrstih materijala spušta ukupnu težinu motora na samo 135 kilograma što ga čini savršenim kada su u pitanju performanse na stazi.

Za stvaranje ovako lijepog i tehnološki naprednog bajka zaslužne su tri talijanske firme, NCR, Poggipolini i Drudi Performance Racing Design. NCR već godinama ionako brze Ducatije pretvara u još brže, Poggipolini je pionir u korištenju egzotičnih materijala a Drudi je osmislio spartanski dizajn.

Većina dijelova upotrijebljenih pri sastavljanju projekta Macchia Nera bit će dostupna na tršištu a što se tiče kompletnog bajka nevjerojatna je činjenica da će zbog škrtosti žabara i ekskluzive ostati u endemskoj seriji koja se sastoji od samo jednog, ovog komada!

To će vjerojatno razljutiti mnoge zaljubljenike u motore jer sa tako rigorozno ograničenom serijom i vrhunskim timom koji je u motor usadio najbolje što nudi tehnologija, cijena odlazi u nebesa. Jedan jedini vlasnik za njega će morati pljunuti čitavih 150 tisuća eura!

TAGOVIkoncept motori

Komentiraj