Auto & Tech

Aside Banners

Malteški sokol lomi valove

Kažu da je najveći. Kažu da je prokleto brz. Kažu da je High Tech. Totalno smo za jedan krug u Malteškom sokolu. Ne filmu - jedrenjaku. Prokleto dobrom jedrenjaku!

Piše , Objavljeno

Kažu da je najveći. Kažu da je prokleto brz. Kažu da je High Tech. Totalno smo za jedan krug u Malteškom sokolu. Ne filmu – jedrenjaku.

Dugačak je 88 metara, širok gotovo trinaest, jarbola visokih 57 metara – sve to čini ga najvećim privatnim jedrenjakom. Činjenica da vrijedi oko stotinu milijuna dolara, stavlja ga u sam vrh po cijeni, a treba reći i da razvija brzinu od 15 čvorova.

I još jedan “naj”. Radi se o najinovativnijem jedrenjaku, koji jedri na principu DynaRig koji je osmišljen još krajem 60-tih godina u Njemačkoj, ali ga se još nitko nije usudio isprobati u praksi. Potpuno kompjuteriziranim Sokolom i s njegovi osam tisuća kvadrata jedara može upravljati samo jedna osoba.

Dao si ga je sagraditi Tom Perkins, 70-godišnji čiča, jedan od ključnih ljudi zaslužnih za stvaranje Hewlett-Packarda i jedan od financijera Amazona. Je li to on njime jedri Jadranom ovih dana?

TAGOVIjahta jedrenjak more najtech plovilo tom perkins

Komentiraj