Auto & Tech

Robots, go home!

Aside Banners

Mercedes u svojim tvornicama zamjenjuje strojeve ljudima u nadi da će odgoditi robotski ustanak

Piše , Objavljeno

U samom jeku početka velikog terminatorskog ustanka koji će uništiti cijelu ljudsku rasu, maleni Mercedes prihvaća sav teret spasenja čovječanstva na svoja leđa!

mercedesNaš odnos prema robotima je toplo-hladan, što znači da ih nekada volimo, a nekada baš i ne. Primjerice, uživamo diviti se našoj vlastitoj genijalnosti u stvaranju ovakvih strojeva, zahvaljujemo im na tehnološkom napretku koji su nam omogućili te čak i pustimo koju suzu kada se prgavi ljudi u filmovima prema njima odnose kao prema smeću, ali u isto vrijeme bacamo žešći hejt jer su uvelike smanjili potrebu za radnom snagom i svijet posljedično učinili konzumerističkim paklom, u kojem plodove bere samo mali postotak ljudi, dok ostali žive tek nešto bolje od štakora. Jasno nam je, dakako, kako moderne tvornice moraju biti robotizirane kako bi uopće bile konkurentne, ali jednostavno nam nije drago što se to slama na našoj ljudskoj braći i sestrama.

mercedes 1

E pa Mercedes je odlučio reći dosta takvoj dehumanizaciji te planiraju zamijeniti dio svojih strojeva dobrom starom ljudskom radnom snagom. Prve će se promjene implementirati u tvornici u Sindelfingenu i to u dijelu pogona koji odrađuje S-klasu Mercedesovih ljepotana. Naravno, iza svega ne stoji odjednom pronađeni altruizam Nijemaca (iako oni tvrde kako je to ipak jedan od glavnih razloga), već čisto povećanje efikasnosti. Naime, S-klasa, kao i mnogi drugi novi Mercedes modeli, imaju toliko varijacija i potrebe za kostumizacijom, da bi bilo jednostavno neisplativo potrošiti par tjedana programirajući robota za specifični zadatak, tako da će takve stvari bolje odraditi ljudski radnik. Markus Schaefer, direktor proizvodnje u Mercedesu, je Bloombergu rekao sljedeće:

Roboti se ne mogu nositi sa razinom individualizacije i mnoštvom varijanti koje imamo danas. Zato štedimo novac i čuvamo svoju budućnost zapošljavanjem većeg broja ljudi.

Eto, zadnja crta obrane od robotizacije odjednom postaje Mercedes. No, izgleda kako njihov primjer slijede i neka druga jaka imena, poput BMW-a i Volkswagena. Oni pak već neko vrijeme testiraju manje, mobilne robote koji bi radili uz bok ljudima i za obavljanje svojih funkcija koristili najnapredniju senzorsku tehnologiju. To bi moglo uvelike povećati proizvodnju što je dobro za proizvođača i tržište, a u drugu ruku znači i veće zapošljavanje onih kojima posao treba. U svakom slučaju, pozdravljamo ovakve poteze, makar iza svega stajala samo ekonomska računica!

TAGOVIautomobili ljudi mercedes radna snaga robot robotizacija stroj tehnologija

Komentiraj