Auto & Tech

Xbox One je zvijerka

Aside Banners

Xbox One izgleda ozbiljno i udara na pravo mjesto

Piše , Objavljeno

Xbox One sinoć je po prvi puta predstavljen svijetu, a osim prilično neugledne vanjštine, pokazao se kao uistinu dostojan protivnik Playstationu 4.

xbox one

Nešto manje od 8 godina nakon izlaska Xbox 360 konzole, Microsoft nam je napokon prestavio svog novog konja za utrku: snažnu kućnu centralu koja, osim onog fundamentalnog, a to je igranje igara, nudi još mnogo, mnogo toga. Prije nekoliko tjedana, u prvoj smo najavi pobrojali sve glasine oko ove nove konzole. Neke su se pokazale točnima, neke potpuno krive, ali to sada nije važno, jer zvijer je napokon pokazala svoje pravo lice, i bome je opako.

Dizajn

Prijašnje izdanje ultrapopularne Xbox konzole bilo je zakrivljeno, zeleno/crno i pomalo organsko, dok je Xbox One dizajniran gotovo asketski, ravnih linija i bez detalja koji upadaju u oči. Prvi koncepti dali su nam naslutiti futuristički izgled, ali u Microsoftu su inspiraciju skupljali iz industrijskog dizajna 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, poput legendarnih recievera Bang & Olufsena. Možda na prvi pogled izgleda malo neugledno, ali zapravo je vrlo decentan i profinjen dizajn, koji mnogo više paše jednoj ozbiljnoj konzoli, nego ‘dječji’ alienski izgled kakav smo pretpostavljali.

Xbox One dizajn:

 Hardware

No na svu sreću, konzole se ne kupuju zbog izgleda, nego zbog onoga što se nalazi ‘ispod haube’. Xbox One na području hardveraja nije otišao daleko od početnih glasina, tako da je i dalje u potpunom egalu s Playstation 4 konzolom. Tako imamo 8-jezgreni AMD procesor i pripadajuću mu grafičku procesorsku jedinicu, 500 GB slobodnog prostora na tvrdom disku, 8 GB sistemske memorije, HDMI ulaze/izlaze i USB 3.0 sustav, te dakako Blu-Ray disk čitač. Nije neko neviđeno čudo, ali je itekako dovoljno za idućih nekoliko godina.

Kontroleri

Prije svega, valja znati da se novi Xbox pali glasovnom komandom “Xbox On”, te je zasad nepoznato hoće li doći i u verzijama za druge jezike (naravno, postoji i old skul tipka za paljenje, ali tko još koristi tipke). Sam joypad kontroler nije se puno promijenio od prošle Xbox edicije, ali je gotovo svaki njegov segment ispoliran praktički do savršenstva. Ergonomičan je i dizajniran tako da paše u svaku ruku, gumbi mnogo bolje prijanjaju, a analogne ‘gljive’ su preciznije i stabilnije.

xbox one

Ono što je posebno jest trešnja samog joypada, koja će vjerno simulirati svaki vaš pokret ili radnju, od usporavanja automobila do pucanja iz puške. Naravno, vibraciju možete isključiti, ali iz Microsofta nam obećavaju da su napravili toliko dobar posao, da jednostavno nećete htjeti.

Kinect

Slažemo se da je kontrolor jedan od najbitnijih detalja svake konzole, no teško da se u današnje vrijeme može fulati u tom segmentu. Zato se na području upravljačkog oruđa s pravom strepilo jedino od Kinecta, sustava za prepoznavanje pokreta koji bi mogao dignuti, ali i pokopati novu Xbox konzolu. Na svu sreću, izgleda da će biti ovo prvo.

Xbox One Kinect video:

Kinect ima 1080p senzor i hvata 60 frameova po sekundi, što će reći da ima znatno bolju i precizniju detekciju pokreta od svog prethodnika. Toliko je moćan, da može zabilježiti pokret igračeva zgloba, njegovu ravnotežu, pa čak i otkucaje srca dok vježbate. Ne znamo za vas, ali mi smo se naježili.

Igre

Osim što tehnički nećete moći igrati igre sa stare verzije Xbox konzole (ipak, moći će te ih skinuti u nekom obliku s Microsoft servera, naravno, uz nadoplatu), sve ostalo vezano uz ovaj segment je ajnc A. Trenutnih 15.000 servera (do kraja godine čak 300.000) garantirati će svakom igraču bezbrižno igranje igara i gledanje svakog drugog medijskog sadržaja na svojoj konzoli, a premda za igranje nećete morati biti stalno online, morati ćete se prikopčati barem jednom u 24 sata, što znači da ipak postoji neki oblik offline gejmanja.

Xbox One igre:

Premda je najavljena masa igara za novu konzolu, iz cijele priče iskače gigant EA, koji ima ekskluzivni ugovor (bolje rečeno, partnerstvo) s Microsoftom, te će preplaviti tržište raznovrsnim naslovima. Dakako, bazu njihove ponude činiti će novi nastavci provjerenih sportskih serijala: FIFA 14, NBA Live 14, Madden 25 i UFC. Biti će tu i ekskluzivnih naslova, od kojih zasigurno treba istaknuti trademark igru ove konzole: HALO.

Drugi sadržaji

Xbox One je najavljen kao potpuni ‘sve-u-jednom’ uređaj, koji će se moći adaptirati po svom korisniku, i intuitivno mu nuditi materijal iz svih aspekata zabave. Nova tehnologija će osim igranja igara, omogućiti surfanje internetom, skidanje i slušanje glazbe, gledanje televizije i spremanje podataka na cloud servise. Preuređeni Windows 8 operativni sistem učiniti će navigiranje svim ovim sadržajima vrlo jednostavnim, a moći ćete njime upravljati i glasovnim komandama.

xbox one

Ako želite koristiti nekoliko mogućnosti odjednom, nije problem, tako da, primjerice, dok gledate novi nastavak omiljenog Game of Thrones, nazovite prijatelja preko Skypea, te simultano komentirajte događanja na ekranu. Gledanje televizije pak nije nikakva nova vijest, no to je zasad siva zona za nas koji nismo u SAD-u ili nekoj od zemalja koje podržavaju ovakvu tehnologiju, tako da ćemo o tome razgovarati kad (odnosno, ako) zaživi i kod nas. Biti će tu i nekih originalnih materijala, poput HALO TV showa (kojem je tvorac Steven Spielberg), te niza drugih humorističnih, dramskih i sportskih emisija.

Zaključak

Po svemu sudeći, Microsoft nam je predstavio gotovo savršenu konzolu. Jedine mane koje smo zamijetili odnose se na činjenicu da ćete svaki matrijal koji ‘kupite’, moći koristiti jedino na svom Xbox uređaju i računu, te vrlo ograničene mogućnosti za korisnike koji žive u ovom dijelu svijeta. Možda Microsoft napravi taj ‘očinski’ zahvat i nas uključi u svoju veliku obitelj, ali tome se, za sada, još uvijek možemo samo nadati.

Xbox One promo:

Izlazak konzole najavljen je za otprilike pola godine, što će reći, oko božićnih praznika. Microsoft obično poštuje svoje termine izlaska, tako da se ne bi trebali bojati da li hoće ili neće održati obećanje. A sada, to da li će uspjeti proizvesti i isporučiti toliko konzola jednom kad krenu pre-orderi, ostaje na njima.

TAGOVIkonzole microsoft playstation 4 xbox xbox one

Komentiraj