Auto & Tech

Prvi korak revolucije

Aside Banners

Mikrofluidna tipkovnica koja se izdiže iz touchscreena napokon postaje stvarnost!

Piše , Objavljeno

Uvijek su nam najdraže bile one tehnologije koje nismo niti znali da trebamo dok se odjednom nisu pojavile, a tipkovnica koja se izdiže iz touchscreena je jedan od očitih primjera!

tactus 2Gorljivi zagovornici BlackBerry uređaja (njih otprilike troje u Hrvatskoj) kao svoj posljednji argument u svakoj raspravi vezanoj uz mobitele ističu kako upravo QWERTY tipkovnica čini razliku i kako je to prednost koju niti jedan drugi smartphone ne može nadomjestiti. Izgleda kako bi uskoro mogao biti zabijen posljednji čavao u tog nekoć velikog proizvođača mobilnih uređaja jer je nakon nekoliko godina, desetaka prototipa i par primamljivih promo videa na tržištu napokon dostupna prva mikrofluidna tipkovnica koja se izdiže iz touchscreena! Drugim riječima, radi se o kombinaciji touchscreena i normalne tipkovnice koja se po potrebi pojavljuje na površini korisnikovog smartphone.

Tactus – CNET reportaža:

Kalifornijski startup Tactus Technology na ovom patentu radi već neko vrijeme, a u suštini se radi o mreži nevidljivih cjevčica unutar samog (modificiranog) touchscreena koje se po potrebi pune mikrofluidima (fancy naziv za posebnu vrstu ulja) što uzrokuje izdizanje iz samog ekrana. Možda ne zvuči toliko revolucionarno i teško za izvesti, ali radi se o tehnologiji koja je još uvijek u svojim začetcima. Iako su iz Tactusa obećavali prve ovakve ekrane još prošle godine, izgleda kako nisu uspjeli ispraviti sve nedostatke, ali ipak nude utješnu nagradu: kućište za iPad mini nazvano Phorm koje, kakvo god bilo, predstavlja svojevrsni napredak i prvi korak prema nečem potencijalno velikom.

tablet

Samo kućište je sastavljeno od plastičnog dijela i dodatnog ekrana koji je ispunjen već spomenutim mikrofluidima. Korisnik na poleđini pomiče svojevrsnu polugu koja uzrokuje ispuštanje ulja te bubrenje ekrana na dijelu na kojem se inače nalazi touchscreen tipkovnica. Na žalost, ovaj model još uvijek ima neke primjetne mane poput otežanog tipkanja zbog dodatnog sloja na ekranu i poluge koja poprilično zapinje, ali prvi se mačići ionako bacaju u vodu. Sljedeći je korak razvoj sustava integriranog u sam screen smartphone uređaja, a tek ćemo onda vidjeti ima li ova tehnologija uistinu budućnosti ili će zamrijeti brže od Google Glassa. Ako baš želite biti prvi koji će isfurati ovako nešto, preko neta možete naručiti iPad mini kućište za pristojnih 99 dolara, a iz Tactusa najavljuju i varijantu za iPhone 6 Plus.

TAGOVIgadget mikrofluidi smartphone tablet tehnologija tipkovnica touchscreen

Komentiraj