Auto & Tech

Sada znaš s čim

Aside Banners

Misliš da je došlo vrijeme da imaš svoj podcast? Evo kako (i s čim) početi

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Unsplash/Fotografija

Podcasting je u punom jeku u Hrvatskoj. Pitali smo se kada će doći taj trenutak jer realno, živimo u zemlji izbornika. Svi imaju nešto za reći, svatko ima mišljenje o svemu i svačemu. Bilo je samo pitanje vremena kada će fejsbukaši prijeći s ograničavajućih statusa na audio odnosno audio-vizualnu platformu.

Dogodilo se. Za vrijeme karantene se pojavilo jako puno podcasta. Nekoć je to bio ekskluzivno audio format, danas je učestalija audio-vizualna izvedba koja se uploada na YouTube. Doslovno možete imati vašu malu Oprah emisiju.

Osobno smo mi ljubitelji stare škole podcasta. Dap, toliko užurbano živimo da nam je ovo najdraži teretanski materijal za istovremeno jačanje duha. Ne sviđaju nam se playliste koje se puštaju u teretani (kada su otvorene). Zapravo, toliko slušalica viđamo okolo, ni ne znamo tko voli tu “džim plajlistu” slušati.

Kako smo i mi izbornici iz zemlje izbornika – imamo mišljenje o tome kako treba izgledati početni setup za jedan podcast. Čak imamo “toliko znanja” na ovom području, da ćemo podijeliti nekoliko početnih setupova na razne razine na osnovu love (ne mislimo na ljubav, nego pare, money, Geld).

Što-manje-to-bolje verzija – ulog 20-tak kuna

Prvu verziju ne bismo niti nazvali nisko budžetnom jer je još niža od toga. Ako želite voditi podcast solo, doslovno možete naručiti s AliExpressa lavalier mikrofon odnosno “bubicu” s 3.5 mm jack utorom za 20-tak kuna i stavite ga u mobitel – the end. Naravno, ako vaša native aplikacija za snimanje zvuka ne prepoznaje vaš mikrofon, instalirate Smart Recorder aplikaciju s Google Playja. Naravno da je besplatna. Posljednja i finalna stvar koju smatramo izuzetno bitnom za sve verzije – instalirajte si jedan od programa za editiranje zvuka na računalo/laptop, bilo da se radi o Oceanaudiu, Audacityju ili Adobe Audition (Svi su besplatni, ako znaš na što mislimo *mig mig*). Proguglajte na YouTubeu kako se riješiti buke i odjeka s tim programima. To je sve što vam je potrebno da započnete solo.

Ako na tu cijenu želite dodati nekoga, da ne razgovarate sami – snimite razgovor Skype ili Zoom poziva te editirajte taj audio. I dalje – sadržaj je važan, ako je sadržaj dovoljno dobar, slušatelji će preživjeti vašu (ne)kvalitetu zvuka.

Što-manje-to-bolje verzija dva: za dvoje – ulog 200-tinjak kuna

Nije vam to dovoljno i želite “uživo” imati gosta? U tom slučaju vam se nudi opcija dvije bube na jedan audio jack od 3.5 mm, njih također možete pronaći na AliExpressu za manje od 200 kuna, a ostatak koji se tiče softwarea je isti.

Ovo je također najjednostavnija verzija ako želite imati gosta uživo. Ne bismo vam inače preporučili omnidirekcijski mikrofon ako niste u super zvučno izoliranom prostoru ali ova “dvostruka” buba je mala, jeftina, dovoljno dobro usmjerena, kompaktna i nije komplicirana za početnike.

Ipak-bih-malo-uložio verzija – ulog 500-700 kuna

Ponovno je programski dio za editiranje zvuka nužan i isti kao u prethodnim verzijama, ali u ovom slučaju ćemo uložiti u mikrofon. Za ovu verziju prijedloga ne preporučujemo mikrofon koji je u izravnom dodiru s vašim stolom na kojemu se nalazi vaša tipkovnica, miš ili bilo što s pomoću čega možete raditi buku. Koliko god mislili da se neće čuti – čut će se. Stoga, treba nam mikrofon koji je na takozvanom boom armu odnosno mikrofonskoj ruci, a netko ih jednostavno naziva samo… wait for it… stolni stalak za mikrofon. No, sama “ruka” ne riješava sve “muke”. Potrebno je nabaviti takozvani mikrofonski pauk koji će vam apsorbirati sve male potrese.

No, ni to nije dovoljno. Kada smo već odvojili za ruku i pauka, što ne bismo još malo dodali i za pop filter. To je onaj crni krug koji se nalazi ispred mikrofona. On vam jako pomaže da smanji “pucanje” ploziva (glasovi p, t, k i b, d, g). Mi to smatramo bitnim ako ne želite zvučati kao da beatboxate cijelo vrijeme.

Nakon što smo to sve nabrojali dolazimo do šećera ove verzije setupa – mikrofon. Sve ovo vjerojatno zvuči kao jako puno, ali zbog napretka tehnologije i konkurencije na tržištu, danas možete nabaviti sve nabrojane komponente (ruku, pauka, pop filter i mikrofon) za malo više od 200 kuna s dostavom. Mi bismo ipak uložili malo više. Mi bi ciljali na nekakva mikrofon do 400 kuna i onda ostatak uložili na ruku, pauka i pop filter. Naravno postoji i sve to u paketu za ovaj cjenovni razred koji smo si zadali.

jonathan-farber-wUl6KBqdj2E-unsplash

Izvor fotografije: Unsplash

Mogućnosti su velike, a mi vam preporučujemo samo da guglate “podcast mikrofon cijena” i pronađete što vam se sviđa prema performansama za navedenu cijenu. Primjer bi bio Lewitz C100USB-W set u kojemu dobijete sve osim dovoljno dobre ruke za mikrofon po cijeni od 500-tinjak kuna. Samo još uložite u ruku i spremni ste, mladi Joeovi Rogani.

Ipak-bih-malo-uložio verzija dva: želim da me se i vidi – ulog 500-750 kuna

Možda se sada čudite kako je ovdje sada gotovo ista cijena, vrlo jednostavno – danas svi već imamo odlične pametne s jako dobrim kamerama, a njih je moguće pretvoriti u streamerska čudovišta. Postoji mnogo opcija, a nama se najviše svidjela Iriun aplikacija. Koja vam uz svoju plaćenu verziju (39 kuna košta Pro verzija) omogućava prikazivanje slike u 4K kvaliteti, ako to vaš mobač podržava. Podcasting nije nikadabio lakši.

Tatin-sam-sin-i-imam-para verzija – ulog 3000 kuna

Ovo je sada cjenovni razred gdje nemamo kameru, samo smo audio podcast, ali zato smo jako j*ben audio podcast. Sada dolazimo u sferu “gosti uživo”, ali buba nam više nije dovoljna. Dakle sada treba izabrati dva solidna mikrofona koji imaju sve kao onaj iz prethodnog razreda. Iskreno, za početak kvaliteta niti ne treba biti puno bolja. Osobno bismo preporučili radije uložiti vrijeme u učenje editiranja zvuka, nego ulaganje u bolesnu opremu jer sposobnosti editiranja će uvijek biti potrebna. Zamislimo si dakle da imamo dva ista mikrofona, ali USB i audio jack od 3.5 mm sada ne prolaze, sada nam treba XLR mikrofon (ne, to nije ona sprava iz teretane). Pitate se kako takav mikrofon priključiti na laptop? Tu sada dolazimo do najbitnijeg komada u ovom razredu – mikseta. Vjerujemo kada pomislite na miksetu u glavi imate ploču s 1000 gumbi s kojom samo možete pogriješiti… E pa nije više tako. Postoje zgodne igračke koje su zamišljene samo za podcaste, male su, kompakte, konkretne, jednostavne i imaju smiješne semplirane zvukove kako biste bili duhoviti.

Ovdje bi istaknuli MAONOve dvije miksete: MAONOCASTER za 200 američkih dolara i MAONOCASTER Lite za 85 američkih dolara. Potonji je moguće koristiti bilo gdje, jer mu ne treba struje, ali bismo onda preporučili i nekakvu vanjsku bateriju za punjenje za svaki slučaj.

Postoji tu i Rodecaster Pro, ali on košta jako puno, to bi onda bila verzija za one još bogatije klince.

No, na kraju dana je najbitniji sadržaj te tvrdimo da niti oprema ne treba biti najskuplja i najbolja moguća. Bez sadržaja ništa. S dobrom idejom i snalažljivošću je sve moguće.

 

TAGOVIpodcast Setup