Mobiteli

cijena da ne boli glava

Aside Banners

5 najboljih smartphonea zbog kojih nećete morati prodati bubreg

Piše , Objavljeno

Tko kaže da moraš iskeširati 600-700 dolara za vrhunski mobitel? Uostalom… Većina ljudi pati samo na status umjesto na funkcionalnost i vjerojatno ne koriste ni 50 posto mogućnosti svojih skupih smartphonea. Budi pametan, uštedi, podrži nove proizvođače i rokaj mobitel koji se isplati.

Budžet smartphonei su prije bili cigle s mogućnošću vječnog skrolanja Facebooka (ili barem dok se aplikacija ne smrzne), ali danas ta ista klasa pametnih telefona nudi puno više pameti, puno manje cigle.

Izabrali smo pet smartphonea koje razmatramo jednom kad nam Nokia 3310 crkne.

Xiaomi Redmi Note 3

redmi note 3

Metalni telefon, superseksi, velik i sposoban. Vrhunski ekran, 3 GB RAM-a, fingerprint senzor, velika baterija. Uz sve super stvari – ima još i infracrveni predajnik pa njime možeš upravljati televizorima, klima uređajima i svim što funkcionira na IR protokolu. Ne znamo što više možeš tražiti, a u posljednje vrijeme Xiaomi se ozbiljno razmahao jer opako želi treću poziciju na tržištu smartphonea, istu poziciju na koju cilja i Huawei.

Da ne bude kako samo dijelimo pohvale – kamera je ništa posebno.

Cijena: 230 dolara. Peri veš samo kad je jeftinija struja kroz godinu dana i Redmi Note 3 je tvoj.

Honor 5C

Honor je Huaweijeva oklada na tržište gladno jeftinijih telefona. Iako su jeftiniji, ne znači da su loši. Ako ne gejmaš, baterija na 5C-u može trajati i do dva dana. Prednja kamera ima 8 megapiksela, što se rijetko događa u ovom cjenovnom rangu. Honor ima modificiranu verziju Androida, ali to se vrlo lako riješi. I moguće je da će te sikirat nepostojanje fizičkih gumba za navigaciju sustavom, sve je on-screen. Ima i dual SIM, u slučaju da ti je dodijalo furati dva mobitela.

Cijena: 149 funti. Ne možeš reći da je skup kad ti treba 100 i nešto sitno kuna mjesečno da ga kupiš. A trajat će minimalno dvije godine.

Motorola Moto G4

moto 4

Moto G mobiteli su uvijek bili odlične budžet opcije i nisu žrtvovali performanse u korist smanjene cijene. Četvrta generacija je prva rođena pod novim vlasništvom, Lenovo je kupio Motorolu i želi dominirati svijetom smartphonea. G4 je malo skuplji od prijašnjih G modela, ali za 200 dolara dobivate stvarno solidne komponente u kućištu normalne veličine za koji ne trebate imati ogromne ruke kao Franjo Arapović. Procesor s 8 jezgri (pretjerivanje!), 1080p ekran, 2 GB radne memorije, 32 GB prostora za pohranu podataka. Ako ti 32 GB nije dosta, uvijek možeš ubaciti i microSD karticu. Stražnja kamera ima 13 megapiksela (iako uvijek napominjemo da megapikseli nisu toliko važna stavka kao npr. veličina senzora), a prednja 5 za pristojne selfije. Postoji i skuplja verzija G4 Plus, ali onda ćeš morati iskeširati više od 200 dolara.

Cijena: 200 dolara – kad bi mogao kroz godinu dana uštediti 112 kuna mjesečno, ovaj mobitel bi mogao biti tvoj. Ili 3.70 kuna dnevno.

OnePlus 3

debut3

Malo skuplji od ostalih na listi, ali je vrh. I dalje je jeftiniji od ostalih flagship telefona. Treća sreća za OnePlus. Iako su prva dva bili dobri smartphonei s vrhunskim performansama, svaki od njih je imao svojih problema. E čini se da je OnePlus 3 napokon uspio dokazati svijetu da ne trebaš imati Samsungov ili Appleov logo da imaš all-around pilu od mobitela. Snapdragon 820 procesor i 6 GB RAM-a. 6! Šest! Kućište je aluminijsko, možeš možda prigovoriti da previše podsjeća na HTC-ove novije uređaje – ali koga boli briga sve dok leti.

Cijena: 399 eura – toliko potrošiš u godini dana ako svaki dan piješ kavu. I to onu kvartovsku lošu od 8 kn.

Blu Life One X

Screenshot_1

Kažu interneti da je ovo budžet kralj. Lijepo dizajniran, bez nepotrebnih aplikacija koje inače proizvođači natovare na nove uređaje, pristojna baterija… Jedina zamjerka ide kameri u situacijama s malo svjetla, ali hej – to uglavnom i očekujemo uvijek. Ako ti 16 GB nije dovoljno, možeš ubaciti i microSD. Stražnji cover je odvojiv, ali nažalost baterija nije. Cijena mu je smiješnih 149 dolara.

Cijena: 149 dolara – cijena godišnje pretplate HRT-u za smeće od programa

TAGOVIbudžet kina kineski smartphone mobitel

Komentiraj