Mobiteli

Daj džusa!

Aside Banners

Ako želite da vam baterija na mobitelu traje duže, ubijte Facebook aplikaciju!

Piše , Objavljeno

Koliko puta vam se dogodilo da ste, potaknuti čekanjem u redu ili padom koncentracije na poslu, otvorili Facebook aplikaciju kako biste proskrolali i vidjeli apsolutno ništa od životne važnosti?

E pa ta aplikacija koja vam ne donosi ništa korisno vam još sa strane jede bateriju.

facebook app

Naravno, aplikacija čitavo vrijeme radi u pozadini kako biste u real timeu dobili notifikaciju o rođendanu osobe koju niti ne želite imati na fejsbucima, ali ste išli zajedno u osnovnu (ne u isti razred) pa šta ćeš.

Facebook je nevjerojatno komplicirana društvena mreža koja na vaš dlan stavlja živote njegovih korisnika (barem one probrane dijelove koje korisnici odluče podijeliti) i sigurni smo kako je teško kodirati i dizajnirati takvu aplikaciju čije je korisničko sučelje jednostavno i učinkovito, ali konstantni updateovi nam govore da ima problema “ispod haube”.

facebook

Odreži nokat i ubij fejs app

Facebookovi zaposlenici su također imali problema s aplikacijom na iPhoneu pa su prešli na Androide, a nedugo zatim je jedan od poznatijih Android blogera Russell Holly potpuno odustao od Facebook aplikacije i deklarirao preporođenost. Ne samo da je jedno punjenje baterije duže trajalo već je i mobitel imao manje poteškoća sa svakodnevnim zadacima.

Nećete gotovo ništa izgubiti ako obrišete Facebookov app, a dobit ćete toliko toga. U suvremenom svijetu se dobitak mjeri postocima baterije i vremenom potrebnim za pokretanjem ostalih appova, a dnevni “plus” u životu baterije je dvadesetak posto.

Kako ćete onda provjeravati fotke s vjenčanja na koje niste pozvani i pokazivati curkama na kavi kako je “glupača jedva stala u vjenčanicu”?

Iako se čvrsto zalažemo da odbacite upotrebu Facebooka u tračalačke svrhe, razumijemo kako je to ponekad nemoguće. Ako vam provjeravanje na poslovnom računalu nije dovoljno ili na laptopu prije spavanja i morate imati Facebook na svom mobitelu – rješenje je jednostavno.

Vrlo jednostavno. Ime mu je Google Chrome (za Android ili iOS). Dovoljno je brz, Facebookov mobilni sajt ima slično sučelje kao i aplikacija, a nema ni autoplaya videa koji vam jedu mobilni promet. Otvaranje linkova otvara novi Chrome tab dok bi aplikacija pokušala otvoriti svoju verziju browsera nazvanu WebView koja je sve samo ne “lagana”.

Čak možete dobivati i notifikacije kroz Chrome.

Ako vam Chrome nije dovoljan, preporučamo Metal – “omotač” (wrapper) za Facebookov mobilni sajt koji dobro izgleda, ima gotovo sve mogućnosti kao i aplikacija, ali je znatno manji (2 megabajta u usporedbi s fejsbukovih 38 – za Sony Xperiju Z3 Compact) i brži te energetski učinkovitiji.

Deinstalacija Facebook Messenger aplikacije bi vjerojatno također doprinijela zdravlju i čilosti vašeg portabilnog telefona, ali mi ju nismo dirali i zasad smo nevjerojatno zadovoljni sa životom bez Facebook aplikacije.

Ono najvažnije od svega je – RJEĐE ĆETE PROVJERAVATI FACEBOOK I BIT ĆE VAM BOLJE ZBOG TOGA.

Ako vam je stvarno stalo do života vaše baterije, razmislite o smrti Facebooka na vašem mobitelu.

Moguće je i da ostale aplikacije jedu memoriju i bateriju – kao što su Instagram, Whatsapp (obje su Facebookove akvizicije – slučajnost?), ali i aplikacije za backup podataka u oblak kao što su Dropbox i OneDrive.

TAGOVIBaterija facebook smartphone

Komentiraj