Mobiteli

Aside Banners

Apple namjerno usporava tvoj star(ij)i iPhone – pa dokle će im fanovi gledati kroz prste?

Piše , Objavljeno

“Wow, ovaj moj iPhone 6 je sporiji nakon godinu dana upotrebe. Moram nabaviti sedmicu barem. Ili X!”

Velik broj ljubitelja Applea radi identičnu grešku, čim se smartphone malo uspori – uzimaju novi i tako si stvaraju rupe u mjesečnom/godišnjem budžetu kojih uopće nije trebalo biti. A sve zato što je Apple namjerno usporio (OSAKATIO!) njihov uređaj.

Ljubitelji svega s jabukama već godinama poriču teoriju zavjere prema kojoj njihov voljeni Apple namjerno usporava starije uređaje (i to sa svakim novim updateom). Sad više nema sumnje jer je to i svevišnji Apple napokon potvrdio.

Nije problem, ali su mogli biti transparentniji po tom pitanju. Naime – tijekom vremena vam baterija smartphonea postaje sve lošija i lošija jer ona ima svoj ograničen životni ciklus – što nije čudno za uređaj koji se često prazni i puni. Kako bi spriječili nagla gašenja uređaja, Apple je odlučio ograničiti procesor svojih iPhonea sa starijim litij-ionskim baterijama. Tek kad su upitani za komentar, jedan od najprepoznatljivijih brandova na svijetu je potvrdio sumnje te su porekli kako to rade s namjerom da navedu korisnike da kupe novi uređaj.

Loše su ovo odigrali i nimalo nam se ne sviđa!

Apple nudi zamjenu baterije samo unutar jedne godine jamstva – i to kada su u pitanju defektne baterije – što je pojam podložan subjektivnoj interpretaciji. Također ne reklamiraju baš pretjerano zamjene baterija kao uslugu koju nude (iako ju nude) pa manje informirani korisnici misle da je jedini način do bržeg uređaja – novi uređaj. Naravno iPhone.

A mogli su ponuditi i ovo “sakaćenje starijih modela zbog loših baterija” kao opciju, ne kao prešutno prisiljavanje.

Postoji rješenje

Neki Reddit korisnici su izjavili kako se zamjenom baterije performanse vraćaju u normalu – to su čak i mjerili različitim benchmark testovima o kojima nećemo puno.

Dakle – ako vam treba sto godina da otvorite Youtube video i prešaltate se na slanje maila, ne trebate novi uređaj, nova baterija će biti sasvim dovoljna. Bilo bi divno kada bi Apple na ovo upozorio svoje korisnike. Znamo da ne vole da se njihovi uređaji popravljaju, a za službene popravke uzimaju fine novce. E pa sve se može kad se hoće, čak i u DIY duhu.

Sve što trebate napraviti je zamijeniti bateriju i iPhone će raditi “kao nekad” [nostalgični uzdah]. Nemojte sami ako ne morate i pokušajte pronaći servis koji ima originalne baterije, ne nužno i službeni Apple servis.

TAGOVIapple Baterija geek iPhone smartphone teorija zavjere

Komentiraj