Mobiteli

Aside Banners

Cijene mobilnog Internet pristupa

Mobilni Internet s tehničke nam je strane vrlo dostupan, putem novijih mobitela, laptopa, multimedijskih plejera... Istražili smo je li jednako dostupan našim džepovima.

Piše , Objavljeno

Budući da gotovo svakodnevno predstavljamo top modele mobilnih uređaja za koje je jedna od glavnih karakteristika opremljenost 3G ili HSDPA tehnologijom za prijenos podataka, tj. za pristup internetu u pokretu, odlučili smo za vas istražiti koliko će vas taj Internet u hodu koštati.
Usporedili smo usluge i cijene koje nude T-mobile, Vipnet i Tele2, dok je Tomato ovdje ispao iz igre jer njegovi korisnici nemaju mogućnost pristupa Internetu.

T-mobile

T-mobile ima vjerojatno najzanimljiviju ponudu zahvaljujući svojoj dodatnoj opciji Web & Walk. Ta opcija dolazi u dvije “veličine” – S i XL.

Cjenik t-mobile usluga

Cjenik t-mobile usluga

Opcija XL je ona koju T-mobile posebno oglašava jer nudi prijenos podataka u količini 1GB za 100 kuna mjesečno, no ono na što treba posebno pripaziti je da se taj 1GB prometa ne prekorači jer tada ćete svaki dodatni MB plaćati po 1,10kn, što bi značilo da će vas drugi GB (ako napravite toliko prometa) koštati 1126,40Kn.

Web & Walk S paket nudi 10Mb prometa po cijeni od 25Kn, ali prekoračenje tih 10MB će vas koštati čak 2,50 kune po megabajtu, što bi sljedećih 10MB pretvorilo u 250 kuna ili sljedeći potrošeni gigabajt prometa u 2560 kuna.

No ako želite koristiti mobilni Internet u T-mobile mreži, a ne želite plaćati naknadu za Web & Walk uslugu ostaje vam jedino tarifna opcija Free Surf koja je automatski aktivirana svim pretplatnicima i nije potrebno izvršavanje dodatne registracije. Nedostatak mjesečne naknade je ovdje nadoknađen astronomskom cijenom od čak 5 kuna za samo 100kB prometa, što bi značilo da će vas jedan MB koštati 51,20 kuna, a jedan GB čak 52.428,80 kuna.

Dakle, ako pomišljate na mobilni Internet u T-mobile mreži, aktivacija Web & Walk opcije je jedino prihvatljivo rješenje.

Vipnet

Cjenik vipnet usluga

Cjenik vipnet usluga

Vipnet je ugodno iznenadio velikom ponudom podatkovnih tarifnih paketa, ali je već s prvim pogledom na cijene prijenosa podataka to iznenađenje splasnulo. Dodatna tarifna opcija maštovita naziva 1GB je na Vipnetovim stranicama predstavljena kao najpovoljnija tarifa mobilnog surfanja na tržištu. Čim vidite da se radi o 1GB prometa za 91 Kn, stvarno i djeluje najpovoljnije, ali tu dolazi kvaka… Tarifu 1GB možete aktivirati jedino ako već koristite jedan od Mobile Broadband tarifnih paketa koji nisu ni približno tako povoljni.

Mobile Broadband paketi dolaze u veličinama 128Mb za 91 kunu mjesečno, 512MB za 191, 1GB za 291 i 3GB za 491 kunu na mjesec. Vipnet se tako dovodi u situaciju da cijenama osnovnih podatkovnih podataka ruši atraktivnost dodatnom paketu 1GB do kojega jednostavno ne možete doći ako prije toga ne odaberete biti korisnikom jednoga od znatno skupljih Broadband paketa.

No kad se Vipnetovi korisnici već ne mogu okoristiti nekim atraktivnim podatkovnim paketom, bar neće morati puno brinuti ako prekorače neki od paketa koji su odabrali, jer su ovdje penali za prekoračenje minimalni. Tako se prekoračenje kod najmanjeg paketa od 128MB naplaćuje 0,72 kuna po megabajtu, dok je kod najvećeg paketa od 3GB ono samo 0,28 kuna po megabajtu.

Tele2

Najmlađi mobilni operater na hrvatskom tržištu koji pruža mogućnost mobilnog Interneta nema posebnih tarifnih opcija za paketni prijenos podataka, već ima jedinstvenu cijenu koja vrijedi za sve pretplatnike bez obzira na to koji tarifni paket koristili.

Tako je na njihovim stranicama predstavljena jedinstvena cijena od 0,49Kn za 25kB utrošenog prometa. Da bi se lakše usporedilo s ponudom drugih operatera, jedan MB prometa ćete u Tele2 mreži platiti 20,48 Kn, dok će pri utrošku 1GB prometa cijena iznositi 20.971,52 Kn.

U sve navedene cijene uključen je PDV.

TAGOVIbroadband cijene cjenik internet mobile broadband mobilni internet pristup internetu t-mobile tele2 vipnet web n walk

Komentiraj