Mobiteli

more, please!

Aside Banners

Essential je novi smartphone i novi brand oca Androida koji će pomrsiti račune Samsungu i Appleu

Piše , Objavljeno

Od nikuda se pojavio Essential Phone, sve tehnološke publikacije pišu o njemu, a mi se osjećamo kao da je ovo idući korak u evoluciji smartphonea. Smartphonea koji neće smarati korisnike nego će ih veseliti.

Andy Rubin je otac Androida, a izradio je i Danger Hiptop, jedan od prvih uređaja koji je preteča smartphonea kakve danas imamo – samo što smo ga svi htjeli jer je imao tipkovnicu koja se izvlači. T-Mobile ga je prodavao svijetu pod imenom Sidekick.

Osnovao je tvrtku Android Inc., a 2005. godine je tvrtku kupio Google gdje je Andy nadgledao razvoj Androida, open-source operativnog sustava za pametne telefone. Nakon devet godina je napustio Google, započeo inkubator za hardverske startupe, a sada vodi Essential Products.

Moramo priznati da nismo čuli za tvrtku Essential Products. Sve do jučer.

Internet je potopljen vijestima o Essential Phoneu, smartphoneu koji je izradio tvorac Androida.

ph_1_color_black_moon_copy_1000x1000

Izgleda nevjerojatno, a u njemu kuca nevjerojatno srce – ima sve što i flagship modeli današnjice čiji su tata Google, Apple i Samsung.

Cijena će mu biti 699 dolara, a dolazi s nevjerojatnim karakteristikama. Ono što najviše zapinje za oko je ogroman display koji se širi sve do rubova telefona, čak i do gornjeg ruba. Ako se pitate gdje je “selfie kamera”, ekran je “omotan” oko nje, a ona je pozicionirana gdje će najmanje smetati. Nevjerojatno izgleda. Budućnost je stigla.

Ono što nam se posebno sviđa kod Essentiala je to što nigdje ne vidimo nikakav logo.

Hardver?

Qualcomm 835 (naravno), 4 gigabajta radne memorije za leteće iskustvo i 128 gigabajta prostora za pohranu podataka.

Andy Rubin je na Code Conference izjavio kako misli da je to prvi uređaj izrađen od titanija, a pozadina uređaja je izrađena od keramike. Ono što će Essential pokušati je dovesti modularnu budućnost smartphone uređaja, nešto što su drugi mobiteli pokušavali ranije, ali čini se da Andy Rubin točno zna što želi kako bi se ta budućnost i ostvarila. S uređajem dolazi i kamera koja može snimati 360 stupnjeva koja se spaja na Essential Phone preko dva magnetna pina – iako je veza između dodatka i mobitela potpuno wireless. Svi dodaci se napajaju preko samog telefona pa će i dodatci biti maleni jer ne treba ih natrpati nepotrebnim hardverom. Cijena će im također biti manja time. Za kameru koja snima u 360 stupnjeva – Andy Rubin je izjavio kako će joj cijena biti oko 50 dolara. Modularni ekosustav će možda napokon postati stvarnost.

Ovako se kamera spaja na 2 magnetna pina

Ovako se kamera spaja na 2 magnetna pina

Ugrađene kamere su vrhunske – na stražnjoj strani se nalazi dual-kamera od kojih je jedan senzor monokromatski kako bi upio puno više svjetla od tradicionalne kamere u boji. Prednja kamera? 8 megapiksela, a snima i 4K video.

Ambient OS je novi operativni sustav koji bi trebao vaš dom učiniti pametnim i dolazi na pametnom zvučniku, a kažu da je konkurent Amazon Echoeu i Google Alexi – s čim se Andy Rubin baš i ne slaže. Važno je razdvojiti telefon i dom – telefon je stock Android, sve za pametni dom je Ambient OS.

Jedini problem s kojim se ovaj vrhunski smartphone može susresti je probijanje na tržište – ujedno i najveći problem ikad. Mase su već navikle na Samsungov logo i već dobro poznatu jabuku, a iz azijskih zemalja dolaze i jeftiniji flagship uređaji koji posljednjih godinu-dvije dobivaju na značaju. Cijena od 699 dolara nije malena, ali za vrhunski izrađen uređaj sa stock verzijom Android operativnog sustava i svijetom novih dodataka bi se moglo pronaći u bakinim čarapama koja stotka više.

Ako želite pogledati čitav intervju s Code Conference s Andy Rubinom i Waltom Mossbergom, bacite oko na video ispod. 50 minuta je, ali prođe brzo ako vas zanima tehnologija.

TAGOVIandroid andy rubin essential google smartphone

Komentiraj