Mobiteli

Aside Banners

Stigao Google phone – G1

Dočekali smo i taj trenutak, napokon je predstavljen telefon baziran na Googleovom Andrid operativnom sustavu - T-Mobile G1.

Piše , Objavljeno

google phone

google phone

Ne bez pompe, sinoć je američki T-Mobile predstavio G1 smartphone. Radi se o aparatu kojeg proizvodi HTC, ali sve je to palo u drugi plan pred činjenicom da se radi o prvom aparatu kojeg pogoni dugo očekivani Googleov Android operativni sustav. Na tren ćemo odoljeti masovnoj histeriji i navesti pokoju tehničku specifikaciju uređaja.

Radi se o Quad Band uređaju (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900) s 3G (HSDPA 2100 / 1700) i Wi-Fi podrškom.

Kućište dimenzija 117 x 55,7 x 17,1 milimetara ima 3,2 inča dijagonale širok zaslon osjetljiv na dodir, koji doduše nije multitouch, ali tu je i trackball koji će olakšati snalaženje. Rasklapanjem slider kučišta (bočno) otvara se puna QWERTY tipkovnica. G1 e može nabaviti u bijeloj, crnoj i smeđoj boji.

Interna memorija nije specificirana, ali nema ograničenja što se broja unosa kontakata, sms-ova i zapisa tiče. Ipak, svi podaci morat će biti spremljeni na microSD karticu.

G1 ima 3,2MP kameru s autofokusom, ugrađeni GPS i digitalni kompas koji u kombinaciji s akcelometrom i Google Maps aplikacijom omogućuje lako snalaženje u prostoru.

g1

g1

Ok, to smo riješili, idemo na ono što sve zanima – Andorid. Naravno, OS je donekle ograničen mogućnostima HTC-ovog aparata, a primjetna je Googleova praksa da veći dio posla ostavi nezavisnim developerima, pa je izostala nakrcanost aplikacijama i mogućnostima, ali je tu otvoreni API. Google i T-Mobile su već najavili mogućnost potpuno legalnog otključavanja telefona i slobodno korištenje “third party” aplikacija. Išli su toliko daleko i izjavili da im neće smetati niti ako netko razvije Skype like aplikaciju i razgovara mimo T-Mobilea. Mora se priznati, Google drži do svojih principa, a ovime su definitivno bacili rukavicu u lice Appleu koji poput policajca kontrolira korištenje iPhonea.

“Google phone”, kako mu nadimak kaže, definitivno je namijenjen ljudima koji se oslanjaju na Google aplikacije poput Gmaila, kalendara, Talka i drugih. Aparat se aktivira unosom Google korisničkog računa i sinkronizira se s vlasnikovim računom. Push Gmaila postoji, ali nema aplikacije za sinkronizaciju, budući da se odvija isključivo preko Google aplikacija, a iz istog razloga izostali su i Exchange te podrška za Outlook.

Popularne aplikacije već su tu i vrlo lake su za korištenje. Web browser je baziran na WebKitu, može se reći, radi se o lakšoj verziji Google Chrome preglednika. Touchscreen omogućuje lako pregledavanje i zumiranje web stranica.

Video je za sada dostupan samo putem YouTubea, a u Googlu kažu kako očekuju da će zadatak izrade video playera na sebe preuzeti treća strana, odnosno developeri i kompanije kojima bi aplikacije za Android mogle biti zanimljiv izvor prihoda.

g1

g1

Google Maps je lako dostupan, a zahvaljujući akcelometru i kompasu u Streetview načinu lako je zakretanjem i pomicanjem aparata gledati određenu lokaciju kao da ste već tamo. To je jedina eye candy fora ovog aparata, dok je sve ostalo podređeno funkcionalnosti.

Android Market aplikacija je koja će nuditi mogućnost kupovine i skidanja aplikacija za Android, a već su instalirane ShopSavvy aplikacija koja olakšava shopping usporedbom cijena, Ecorio ekološka aplikacija koja mjeri osobnu produkciju štetnih emisija te BreadCrumbz koji omogućuje stvaranje osobnih mapa koristeći fotografije. Naravno, tu je i glazbeni player, ali i aplikacija za kupovinu glazbe koju je za Android razvio Amazon.

G1 se trenutačno može nabaviti jedino u SAD-u, uz pretplatu na mobilni paket T-Mobilea, u Velikoj Britaniji će se pojaviti u studenom, a sljedeće bi se godine trebao pojaviti i u ostalim europskim zemljama. Hrvatska? Nemamo pojma.

KARAKTERISTIKE

Dimenzije:117 x 55,7 x 17,1 mm
Težina:158 grama
Zaslon:3,2 inča, touchscreen, 65.000 boja, 320 x 480 piksela
Tipkovnica:QWERTY
Kamera:3,15MP, 2048 x 1536, autofokus
Memorija:microSD od 1GB dolazi s uređajem, podržava do 8GB
Povezivost:3G, HSDPA, 7,2Mbps | Wi-Fi, mini USB
Browser:HTML
Ostalo:GPS, digitalni kompas, MP3 player, trackball, akcelometar, Bluetooth 2.0 za slušalice
Baterija:Stand-by:406 sati, razgovora:5 sati i 20 minuta

TAGOVIandroid g1 google htc smartphone t-mobile

Komentiraj