Mobiteli

ali brate ružno je

Aside Banners

Hrvatski brand se predstavio na Mobile World Congressu s kopijom iPhonea, srce nas boli

Piše , Objavljeno

Drago nam je da postoje hrvatske kompanije koje se bave proizvodnjom pametnih mobilnih uređaja – ali nam malo teško bude kada se Hrvatska dovede u kontekst kopiranja dizajna iPhonea.

Da se razumijemo, ima i neugodnijih kopiranja, od reklamnih kampanja pa do ambalaža hrvatskih proizvoda (ili mi kad nam se ne da pisati pa kopipejstamo tuđe tekstove), ali na najvećoj pozornici za smartphone uređaje, na Mobile World Congressu u Barceloni, hrvatska kompanija Hangar18 je predstavila svoj mobilni uređaj Noa N10 koji zbog jednog jedinog detalja podsjeća na iPhoneov X. Prokleti “notch”, vrh displaya je crn i neupotrebljiv baš kao i na iPhone X-u, a nekako smo sigurni da je bilo koji Android bez ikakvih problema može i bez ovog.

Noa N10 dolazi s ogromnim ekranom od 6.2 inča. iPhoneov X dolazi samo s 5.8 inča, ali uskoro ćemo gledati i Plus verzije pa nas zanima kakva će situacija biti što se tiče veličine displaya.

Jasno nam je da su Appleovi dizajneri majstori dizajna i hypea, ali bez “notcha” se itekako može, smeta nam što svi slijepo vjeruju da je sve Appleovo savršeno. Zato im cijena i ostaje visoka jako dugo – osim što su kvalitetni uređaji koji izdrže dugo, hype nikako da umre pa tako razbijene iPhone petice još uvijek možete naći na oglasnicima za previše novca.

Vjerujete u naše kompanije i ne vjerujete da su kopirali iPhone X? Još jedna sitnica. Noa N10 se otključava na isti način kao i Appleovo čudo – skeniranjem lica korisnika. Razlika? Razmak. Noa taj sustav naziva Face ID, a Apple FaceID.

N10 pegla Android i cijena će mu biti oko 300 eura. Ne sumnjamo da će biti kvalitetan mid-range mobilni uređaj, ali moglo se bez ovakvih detalja. Stoljećima se borimo za svoj identitet i onda iskopiramo tamo neke Amerikance? S nepotrebnom crnom mrljom na vrhu ekrana? Možemo bez tog. Poigrat ćemo se s N10-om, možda nas razuvjeri, možda ne pomislimo da je u pitanju kopiranje većeg i poznatijeg branda. Koliko god mobitel bio dobar – notch blokira neke elemente Android sučelja, nema nikakvog opravdanja za ovu odluku.

N10 dolazi u keramičkom kućištu (fino), s baterijom od 3600 mAh, 4GB RAM-a i 64 gigabajta prostora za pohranu podataka. I Android 8.0 već instaliran. Fino zvuči, ali NOOOOOTCH! ZAŠTOOOO?

Ako vam se sviđa “notch” na vrhu uređaja (odnosno želite imati iPhone, a da zapravo nemate iPhone), a 300 dolara vam je puno – Blackview je predstavio još jednu “kopiju”. Njihov model A30 će koštati samo 40 dolara. Također koristit će Android Go, bržu verziju Androida koja guta manje podataka, vjerojatno namijenjen slabije razvijenim tržištima. Što mi očito svakako jesmo.

TAGOVIHrvatska iPhone mobile world congress noa smartphone

Komentiraj