Mobiteli

easy

Aside Banners

Imaš Huawei smartphone? Evo što trebaš znati o Googleovoj zabrani Androida na Huawei uređajima

Piše , Objavljeno

A ono… Reuters je u nedjelju najavio kako je Google prerezao sve veze s Huaweijem te ih na taj način izbacio iz Android ekosustava.

Tko je kriv za ovo? Donald Trump. Huawei oprema se praktički ne može više prodavati u Americi jer – eto – Kinezi su. Trump i njegova vlada vjeruju kako se Huawei i ZTE uređaji mogu koristiti u špijunaži. Naravno – kineska vlada špijunira Amerikance pomoću mobitela. Ovo je kao da moja baba zabrani bilo kakav mobitel u svojoj kuinji jer bi joj susjeda s kojom nije u najboljim odnosima mogla ukrasti tajni recept za najbolju mađaricu na svijetu.

Huawei stoji iza tvrdnje kako kineska vlada ne može “otrovati njihovu opremu”, a najavili su i optimizam za budućnost svog posla. Kompanija je već neko vrijeme pripremala vlastiti operativni sustav u slučaju propasti neke od kombinacija s Androidom ili Windowsima, ali vlastiti OS bi mogao biti smatran još većom prijetnjom američkoj uplašenoj vladi od suradnje s Googleom/Androidom. Možda misliš da te se ne tiču američka posla – ali Google je američka kompanija i ako oni ne daju svoj blagoslov za Android na Huaweiju, reflektirat će se to i na ponudu te potražnju u Europi.

Google mora dobiti dozvolu američke vlade prije nego budu opet surađivali s Huaweijem. Google je priznao naredbe sa samog vrha, ma koliko on fejk i narančast bio, a istražuju dalje slučaj.

huawei 2

Evo što to znači za sve vas s Huawei uređajima:

Nema više Android updateova direktno od Googlea.

Ali Huawei će se pobrinuti da i dalje imate sigurnosne updateove – i za vaše postojeće uređaje, ali i za uređaje koji su SADA u trgovinama. Tako da ne morate se previše bojati za budućnost – ove updateove ionako ne primjećujete, a ako je update računala nekakva referenca, znamo likove koji po godinu dana udaraju “not now” gumb kada im se ponudi nekakav update.

Novi Huawei uređaji neće imati pristup ključnim Google servisima

Iduća generacija Huawei uređaja neće podržavati Googleov paket usluga – tu su i Gmail i Maps i Youtube, ali smo sigurni da će sve biti moguće “zaobići”. A u najgorem slučaju – preko mobilnog internet browsera ćete koristiti ove usluge.

Postojeći korisnici neće izgubiti pristup Google servisima

Slična stvar kao i za updateove – ako imaš Huawei, sve će ti i dalje raditi.

Sve će biti okej!

TAGOVIandroid donald trump google huawei iPhone smartphone

Komentiraj