Mobiteli

Mobilne novosti

Aside Banners

Najbolje iPhone aplikacije za lakše čitanje vijesti

Volite li čitati novosti u hodu, na tramvaju, u čekaonici ili makar na WC-u, ove korisne aplikacije omogućit će vam lakšu organizaciju i čitanje tekstova na iPhone uređaju.

Piše , Objavljeno

Flipboard (besplatan)

Flipboard

Flipboard


Radi se o personaliziranom magazinu, odnosno aplikaciji koja vam omogućuje da na jednom mjestu objedinite sve izvore vijesti i informacija koje vas zanimaju. Flipboard je dosta dugo bio dostupan samo na iPadu, djelomično zato što zanimljiv koncept sučelja nije bilo moguće samo tako “prevesti” na iPhone. Iako se, naravno, u konverziji izgubilo ponešto funkcionalnosti koje omogućava veći ekran, Flipboard na malom ekranu funkcionira vrlo elegantno i gušt je “flipati” stranice u aplikaciji. Dobro, osim što super izgleda, što vam sve omogućuje? Za početak, niz različitih kvalitetnih izvora organiziranih po kategorijama, kao i izbor najpopularnijih vijesti i članaka unutar kategorija. Osim toga, moguće ga je povezati s nizom vanjskih servisa, pa tako možete na brzinu pregledavati koje tekstove šeraju vaši prijatelji na Facebooku ili Twitteru. Usto, sinkronizacija s Google Readerom omogućuje vam čitanje vaših RSS feedova – pojedinačno ili organizirano u foldere.

Alternative:Zite, Google Currents, Pulse,

Reeder ($2.99)

Reeder

Reeder


Reeder služi elegantnijem mobilnom pregledavanju novosti posloženih u vašem Google Reader accountu. “Samo” to, ali to radi najbolje u konkurenciji ostalih RSS čitača za iPhone. Nije besplatan, košta tri baksa, ali ukoliko često koristite Google Reader, izuzetno je koristan. Glavne značajke:spremanje članaka za kasnije offline čitanje (daleko od kućnog WLAN-a), brzo učitavanje sadržaja bez otvaranja čitave stranice (Readability servis), povezivanje sa svim živim servisima, od Facebooka, Twittera, Instapapera i inih. To nude manje-više sve ostale slične aplikacije, ali ono što Reeder odvaja od ostatka društva je ono što inače čini razliku između dobrih i odličnih aplikacija – dizajn korisničkog sučelja te praktičnost i jednostavnost korištenja.

Alternative:Feedly (besplatan) ili obična mobilna web verzija Google Readera.

Read It Later (besplatan / $2.99)

Read It Later

Read It Later

Read It Later i Instapaper dvije su najpopularnije aplikacije za spremanje članaka za kasnije čitanje. Ne nužno samo sa iPhonea, jer možete spremati članke iz preglednika na računalu, preglednika na iPhoneu (jednostavan bookmarklet), a oba servisa podržava čitav niz iPhone aplikacija koje barataju news sadržajem. Browsate li Facebookom ili Twitterom u hodu, želite li pročitati neki članak kasnije na mobitelu u krevetu, Read It Later je praktičan jer omogućava jednostavnu organizaciju bookmarkova, a u odnosu na konkurenciju mu Instapaper, izdvajamo ga jer je jeftiniji te ima besplatnu verziju aplikacije.

Alternative:Instapaper ($4.99)

Razne ostale news aplikacije

Eurosport

Eurosport


Gotovo svi veći strani i domaći portali imaju vlastitu iPhone aplikaciju, iako je praktičnost takvog nečeg upitna – zašto bi držali niz zasebnih aplikacija, kad feedove njihvih portala možete pobacati u RSS reader? Od stranih, vrijedi izdvojiti jednu koja pruža daleko najviše dodatnih mogućnosti osim klasičnih mobilnih vijesti. Eurosportova aplikacija obavezna je za sve sportske fanove jer nudi live praćenje rezultata, detaljne tablice i rasporede niza popularnih sportova, a možete podesiti i instantno obavještavanje o promjenama rezultata na utakmicama omiljenih vam momčadi. Među boljim stranim aplikacijama one su britanskog BBC-a i američkog CNN-a te posebice Huffington Posta, dok su među domaćim solidne aplikacije 24sata i RTL Televizije, koje uz vijesti nude i pokoju dodatnu funkciju tipa TV program i vremensku prognozu.

Bonus:If This Then That

If This Then That

If This Then That


Nije aplikacija, ali kad već spominjemo razne izvore novosti, poput RSS-ova, Facebooka, Twittera i bookmark servisa, spomenimo i na brzinu praktičan servis koji će vam pomoći organizirati ih. If This Then That funkcionira po programerskoj logici “ako to, onda ovo” – ako na jednom servisu učinite nešto, automatski će napraviti neku akciju za drugi servis. Primjerice, ako favoriteate status na Twitteru, možete podesiti da link iz statusa automatski bude proslijeđen na mail, Read It Later ili neki deseti servis. Podržava hrpetinu servisa, tipa Facebook, Twitter, RSS, Google Reader, WordPress, Tumblr, Instagram, Read It Later / Instapaper, Dropbox…

TAGOVIaplikacije Flipboard iPhone Read It Later Reeder

Komentiraj