Mobiteli

Aside Banners

Nokia N97 – punokrvno mobilno računalo

Nokia je jučer predstavila svoj novi smartphone, N97, sa zaista impresivnim karakteristikama, među kojima se ističu veliki touchscreen, 5MP kamera i nevjerojatnih 32GB memorije.

Piše , Objavljeno

Kada su prije par tjedana iz Nokije krenule priče o nadolazećim “nabrijanim” smartphone aparatima, očekivali smo najbolje, a N97 koji je jučer predstavljen na Nokia World nadmašio je naša očekivanja.

nokia n97

nokia n97

Radi se o smartphone aparatu kojeg pokreće novi Symbian S60 OS koji omogućava da se ovim aparatom upravlja putem zaslona osjetljivom na dodir. Kad smo već kod zaslona, on je po dijagonali širok 3,5 inča, kao i onaj na iPhoneu, ali mu je rezolucija podignuta na 640 x 360 piksela, što ga svrstava u sam vrh po pitanju veličine i oštrine prikaza slike.

Iako ima potpuno funkcionalan touchscreen, N97 ima i punu (veliku i vrlo uporabljivu) QWERTY tipkovnicu koja postaje dostupna jednostavnim izvlačenjem donjeg dijela aparata.

nokia n97

nokia n97

N97 je opremljen kamerom rezolucije 5 megapiksela, naravno tu je Carl Zeiss optika, koja može snimati video u DVD kvaliteti, odnosno u VGA rezoluciji brzinom od 30 sličica u sekundi.

Iako se na prvi pogled tako čini, ne radi se o poslovnom modelu nego, kako kažu u Nokiji, modelu koji je namijenjen korištenju multimedije i korištenju društvenih mreža, pa možemo pretpostaviti da su Nokijini social i sharing servisi Ovi i Mosh potpuno integrirani u ovom aparatu.

Na koncu, očito je da će ovakav mobitel, ili bolje rečeno, mobilno računalo, imati velike memorijske zahtjeve, što kod N97 neće biti nikakav problem. On raspolaže s velikih 32GB interne memorije, ali to nije sve! Putem micoSD kartica memorija se može proširiti s dodatnih 16GB, dakle na ukupnih 48 giga bajta.

nokia n97

nokia n97

S obzirom na sve navedeno, čovjek bi očekivao dimenzije i težinu manje cigle, ali Nokia N97 nudi još jedno iznenađenje. Aparat je tek nešto voluminozniji od puno slabije oprmljenih modela, a teži 150 grama.

Nokia N97 na europsko tržište će izaći u prvoj polovici 2009. godine, a u Nokiji najavljuju cijenu od 550 eura. Ako ste među onima koji nisu pohitali u ružičaste dućane po iPhone, predlažemo da se strpite još malo, jer čini se da imamo pobjednika (da, ima i MMS:))!

KARAKTERISTIKE:

Dimenzije:117,2 x 55,3 x 15,9 (do 18,3 kod kamere) milimetra
Težina:150 grama
Zaslon:TFT touchscreen, 16 milijuna boja, 3,5 inča, 360 x 640 piksela
Tipkovnica:puna QWERTY, na izvlačenje
Kamera:5MP, 2584 x 1938, Carl Zeiss optika, autofokus, video (VGA na 30 fps) bljeskalica, dodatna kamera za videopozive
Memorija:32GB interne memorije, micoSD do 16GB
Prijenos podataka:3G – HSDPA, GPRS, EDGE, Wi-Fi, Bluetooth, USB
Glazba:MP3, WMA, WAV, eAAC+, FM radio s RDS-om, stereo zvučnici, 3,5mm jack za slušalice
Video:MPEG4, WMV, 3gp, TV-out
Ostalo:Akcelometar, GPS (A-GPS), Flash Lite 3, digitalni kompas, Nokia Maps, N-Gage
OS:Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
Boje:Bijela, smeđa

TAGOVI5MP iPhone mobitel n97 nokia smartphone

Komentiraj