Mobiteli

nova šansa za posrnulog diva?

Aside Banners

Nove Motorole su revolucionarne, seksi tanke, i preživljavaju padove

Piše , Objavljeno

Motorola sklapa pristojne smartphone uređaje, ali nisu naišli na veću popularnost na prezasićenom tržištu, a i postojeći korisnici nisu vjerna vojska fanova koja će dati sve od sebe da preobrati ostatak smartphone-sfere na korištenje Motorola uređaja.

To bi se uskoro moglo promijeniti.

Prije par godina nas je razveselila (još uvijek aktivna) Motorolina inicijativa nazvana Moto Maker gdje svaki korisnik može stvoriti smartphone kakav želi. Mogli ste birati boje i materijale (drvo, koža, metal…), a smartphonei bi bili sklopljeni za samo nekoliko dana. Iako je nekolicina ljudi bila iskreno oduševljena, većina je kupovala all-black uređaje i bila savršeno zadovoljna njima.

Motorola je otišla korak dalje s modularnim dizajnom. Na predstavljanju uređaja za novinare u San Franciscu, Ashton Kutcher (taj Ashton Kutcher!) je izjavio kako je ovo potpuni redizajn smartphonea.

Moto-Z-Force-Droid-Edition-Back-Closeup-1024x1024

Specifikacije? Novi Moto Z ima 5.5 inčni Quad HD ekran, Qualcomm Snapdragon 820 procesor, 4 GB RAM-a i brzo punjenje. Sa stražnje strane ima 13-megapikselnu kameru, a prednja ima 5 megapiksela. Uređaj je anoreksičan – samo 5.2 milimetra debljine.

Z Force pak ima Motorolinu ShatterShield tehnologiju – što znači da će preživjeti padove na asfalt (skejteri, ovo vam je prilika).

Ono što ova dva smartphonea čini posebnima je sustav zvan Moto Mods.

Samo prikačiš novi modul na 16-pinski port na pozadini uređaja i imaš nešto posve novo – kao npr. projektor s kojim možeš pogledati film (ili Youtube video u HD-u) na zidu, a možeš spojiti i JBL ogroman zvučnik da druženju u parku daš glasnu i čistu glazbenu dimenziju dok policija ne dođe.

collage

Motorola Z i Motorola Z Force nisu modularni na takvoj razini kao Googleov Project Ara koji je zapravo i počeo kao Motorolin projekt. Ideja iza Projecta Ara je da svatko može sagraditi svoj smartphone iz snova s lako spojivim i lako zamjenjivim modulima kao što su kamere, ekrani i baterije.

Motorola je nastavila rad na modularnim smartphoneima (iako više nemaju veze s Googleom jer su Lenovova tvrka), ali nisu dali priliku korisnicima da grade smartphone od nule – iako vjerojatno imaju tehnologiju. Ono što Moto Mods rade je proširivanje mogućnosti pametnog mobitela. Moguće je koristiti Z i Z Force bez ikakvih modularnih proširenja, ali upravo proširenja su ono zbog čega smo uzbuđeni oko Motorolinih novih proizvoda.

Želimo sami birati funkcije svojih gadgeta, a Motorolini novi uređaji nam upravo to omogućuju. Želimo gledati taj Shomy i Vuki projiciran na zidu.

Moto Z će biti dostupan u Americi za pretplatnike Verizon mreže (to bi ih moglo oštetiti za broj korisnika), a za ostatak svijeta će doći nešto kasnije. Vjerojatno jesen.

TAGOVImotorola smartphone

Komentiraj