Mobiteli

bru ta lno!

Aside Banners

Predstavljen iPhone 8, ali i iPhone X za kojim je poludio čitav Internet

Piše , Objavljeno

Appleov “keynote” uvijek izazove buru u medijima, predstavljanje novih proizvoda rezultira poplavom vijesti o operativnim sustavima, satovima, tv-kutijama i smartphoneima. Iako smo iščekivali iPhone 8, dobili smo dva nova modela iPhonea – osmicu i X. iPhone 8 nam izgleda kao updateani iPhone 7, neki recenzenti čak kažu kako bi ga bilo pravednije nazvati iPhone 7S, ali Apple ne misli tako.

Sigurni smo da će osmica biti fantastičan smartphone, ali nas najviše zanima iPhone X koji se čita “iPhone deset”, a ne “iPhone iks”. Najavljen je jučer, njime se slavi 10 godina proteklih od prvog iPhonea, a X često označava i revoluciju u Appleovim proizvodima (kao što je bio slučaj s Mac OS X-om, koji je izašao nakon Mac OS 9).

Screenshot_5

Početna cijena iPhone desetke će biti 999 dolara. Svi su pričali samo o tome, ali nakon što su ga pogledali izbliza, svajpali ogromnim ekranom vlastitim rukama – svi smatraju da uistinu i vrijedi toliko jer je budućnost smartphone svijeta. Veličina ekrana je 5.8 inča, što je veće od iPhonea u Plus veličini, ali je samo tijelo X-a manje jer se ekran proteže do svih rubova mobitela. Osim gornjeg dijela gdje su senzori, slušalica i prednja kamera – ali čini se da to neće uopće smetati.

Screenshot_9

Čak štoviše – vidjeli smo na Youtubeu i Wonder Woman u fullscreenu i izgleda fantastično iako je u jednom kutu ekrana ta “crna mrlja”. Može se namjestiti i da bude potpuno pravilan i pravokutan “fullscreen” – ali tada se koristi manja površina ekrana. Bole nas brige, želimo crnu mrlju, želimo pravi fullscreen, kolikogod ga ima.

Screenshot_7

Ni ne može se drukčije pričati o ovom iPhoneu bez hvalospjeva njegovom ekranu. Apple tepa da je u pitanju Super Retina Display s rezolucijom od 1125 x 2436 piksela. Gusto, brate i sestro, jako gusti pikseli, slika oštra i divna.

S obzirom da nema više Home gumba – kako se ide “kući”?

Gestama. Swipe od dolje te nosi na Home. “Poluswipe” od dolje otvara pregled otvorenih aplikacija. Ima još tri različita swipea od gore, trebat će to popamtiti. S obzirom da nema više Home gumba ni senzora za otisak prsta – iPhone se otključava… wait for it… facom. FaceID tehnologija će pomoći otključati tvoj smartphone – iako na predstavljanju baš i nije funkcioniralo pa je govornik morao otključati iPhone X unosom PIN-a.

Kamere su brutalne kao i uvijek, prednja je važnija ovaj put itekako zbog FaceID-ja, ali i slanja animiranih emojija koji oponašaju tvoju facu i dolaze sa tvojim zvukom. Pa eto – ako ste htjeli ikada poslati namrštenog majmunčića koji psuje, sada vam je prilika.

Ne želite naljutiti ovu mačkicu

Ne želite naljutiti ovu mačkicu

Tijelo je izrađeno od kombinacije metala i stakla, ali sada je i pozadina staklena pa će se najvoljeniji smartphone današnjice moći i bežično puniti.

iPhone X će stići tek u studenom, i svima je posve jasno kako će biti hit – i među Appleovim ovčicama i među svakom drugom osobom koja si poželi priuštiti novi smartphone. Naravno, 1000 dolara je malo okrutna cifra, ali za nju dobiješ budućnost smartphonea sada.

Ako želite provjeriti najvažnije što se dogodilo na Appleovoj prezentaciji – umjesto 2 sata, ima verzija od 15 minuta… Baci oko:

TAGOVIapple budućnost iPhone iphone 8 iphone x smartphone

Komentiraj