Mobiteli

Nokia i Blackberry u padu

Aside Banners

Samsung predvodi rast prodaje smartphoneova

Prema posljednjem istraživanju, tržište smarpthone uređaja osjetno raste, a Samsung je pretekao Apple. Nokia uzgubila golem dio tržišta.

Piše , Objavljeno

IDC, kompanija specijalizirana za istraživanje tržišta informacijskih tehnologija, objavila je podatke o tržišnim udjelima najvećih proizvođača mobilnih uređaja, klasičnih dumbfoneova i pametnih smartphoneova.

Uspoređujući rezultate u prvom kvartalu 2011. te prvom kvartalu 2012. godine, Samsung je preuzeo titulu tržišnog lidera na polju mobilnih uređaja – pretekavši Nokiu – te smartphoneova – pretekavši Apple. Samsung je početkom 2011. godine bio tek četvrti proizvođač smartphoneova, iza, redom, Nokie, Applea i RIM-a, te malo ispred HTC-a.

Lani u ovo vrijeme, Nokia je isporučivala uvjerljivo najviše mobilnih uređaja – kao i svake godine od 2004. otkako IDC provodi istraživanje – a Samsung je sada pretekao finsku kompaniju za par postotaka. Na tržištu smartphoneova, Apple je nastavio povećavati tržišni udjel, ali Samsung je zabilježio čak 267%-tni rast prodaje.

Nokia, HTC
i RIM, odnosno njihov Blackberry, u velikm su padu, no novi uređaji s novim operacijskim sustavima trebali bi, barem se tako nadaju, vratiti dio izgubljenog tržišta. Prvi plodovi Nokijine suradnje s Microsoftom polako dolaze na tržište, a RIM je jučer službeno predstavio novu, desetu verziju Blackberry OS-a.

Tržište pametnih telefona povećalo se za 42.5%, dok je ukupno tržište mobilnih u neznatnom padu.

TAGOVIapple Mobiteli nokia samsung smartphone tržište

Komentiraj