Mobiteli

Spremni za povratak?

Aside Banners

Smartphoni ili dobre stare ‘cigle’? Ova detaljna usporedba mogla bi vas iznenaditi i vratiti u neka druga vremena

Nećemo lagati - smartfoni nam uvelike olakšavaju život. Internet na dlanu, GPS, različiti alati za produktivnost su super, ali ponekada nam nedostaje jednostavnost klasičnih mobitela.

Piše , Objavljeno

Pročitajte zašto su Nokije nekibroj10 i preklopni SamsunZi bolji od pametne bagre.

Mobiteli smartfon vs dumbfon

Smrt socijalizaciji

Ne želimo previše kukat s obzirom da je previše toga već rečeno o ulozi mobitela u procesu otuđivanja modernog društva (i napisano i nacrtano i snimljeno) pa da maknemo ovo s puta. Vaš je osobni izbor koliko ćete buljiti u svoj telefon, no danas mobiteli samo zvone i zvrndaju s milijun notifikacija, a u prošlosti su zvonili samo na poziv i SMS. Uglavnom ste bili prisutni u komunikaciji s ljudima oko sebe, dok nam danas oči i misli odlutaju na smartfon svako malo. Kažu da je gledanje na mobitel postalo zijevanje nove generacije. Jedna osoba izvadi mobitel, svi automatski rade istu stvar. Obratite pažnju idući put kad ste na druženju.

Cijena

Za novi smartfon samo svježe dvadesetice. I tako na tisuće njih

Za novi smartfon samo svježe dvadesetice. I tako na tisuće njih

U vrijeme dok su postojali samo “glupi mobiteli”, oni nisu dostizali ovakve astronomske cifre kao najpopularniji modeli danas. U prošlosti su kompleti s popularnim mobitelom, prepaid SIM karticom i još pokojim dodatkom (pa makar bila i vezica “za na oko vrata”) bili pristojne cijene. Danas ćete teško naći iPhone 6 ili Samsung S6 na bonove uopće, a ne još za pristojnu cijenu. I kad izgubiš svoj najdraži NOKIA mobitel (jer prije ćeš ga izgubiti nego razbiti) – uzmeš novi za male pare.

Veličina

Smartfoni su ogromni!!! Svaki kvartal rastu veći i veći, a naši dlanovi ostaju jednake veličine. Kvalitetan smartfon NORMALNE veličine možete dobiti tek kada kupite neki od modela sa sufiksom “compact”.

"Imamo i compact verziju, ali ovo je ono što trebate za pravo mobilno iskustvo"

“Imamo i compact verziju, ali ovo je ono što trebate za pravo mobilno iskustvo”

Ako kupite dovoljno kvalitetan kaver za svoj šest i pol inčni smartfon (preporučujemo one od bambusa) – može vam poslužiti kao daska za rezanje dobro osušenog hercegovačkog pršuta.

Nokia 3310 je legendaran telefon. Jednako ga se spominje u memeovima i vicevima kao i ime Chucka Norrisa. Nije slučaj da ga nostalgija čini boljim telefonom nego što je on to zapravo bio. To je bio j***no dobar mobitel. I stao je u džep. I prednji i zadnji na hlačama, unutarnji i vanjski džep od jakne. Svuda. Smartfoni ne stanu u pola tih džepova. A čak i kad stanu, moraš pazit da ne sjedneš na njega da se pile mamino ne iskrivi ili displej ne pukne.

Dobra stvar je što s drugom rukom možeš zvati hitnu

Dobra stvar je što s drugom rukom možeš zvati hitnu

Baterija

Jedna igra i jedno punjenje baterije su bili dovoljni za dane zabave

Jedna igra i jedno punjenje baterije su bili dovoljni za dane zabave

Kako sam se odlučio na pisanje baš ovog kiselokrastavačkog teksta? Zakasnio sam na posao jer se baterija ispraznila tijekom spavanja i alarm me nije probudio. Vikao bih na njega da umre, ali već je umro. Alarm je samo još jedna aplikacija na smartfonu koja ždere bateriju. Na glupom telefonu, alarm radi čak i kada je baterija mrtva. Svoj smartphone punim jednom dnevno, na old skul candybarovima ili preklopnim telefonima je baterija znala trajat danima. Kad crkne, baš crkne crkne, možete ju lagano zamijeniti – za razliku od velikog broja novijih smartfona koji dolaze u unibody građi.

Izdržljivost

Gotovo čitavu jednu stranu smartphonea sačinjava ekran. Ostale strane sačinjavaju lako grebljivi metali, polirana ili prozirna plastika te staklo. Ako ti ispadne iz džepa, nekoliko sekundi ćeš moliti kao nikad dotad, a čest je slučaj da ti molitve neće biti uslišene. Čak ni razni caseovi i futrole ne pomažu – pogotovo pri zaštiti ekrana. Ako smartfon padne na neravnu površinu, ekranu nema spasa, osim ako se ne odlučite za futrole zbog kojih će vaš prekrasan iPhone 6 više izgledati kao novčanik nego kao remek djelo dizajna i tehnologije.

Što se klasičnih i “glupih” mobitela tiče – onaj dio s molitvama ste odrađivali samo za svoj prvi mobitel kada ste roditeljima sjedili na glavi da vam ga kupe. Nakon toga može ispasti iz jureće Honde i preko njega može prijeći Lada Niva – srce će ti biti na mjestu. Jedino za koga ćeš se možda zabrinuti je onaj vozač Lade Nive koji je završio u bolnici, a njega ćeš ionako moći nazvati sa svoje Nokije ili Alcatela da provjeriš kako je.

Did I doooo thaaaat?

Did I doooo thaaaat?

Susrete s vodom da ne spominjemo. LG mi je upao u wc školjku (dok sam prao zube, naravno), upecao sam ga, izvadio bateriju, ubacio u čašu ispunjenu rižom i bio je good to go za dva dana. Probajte to sa smartfonom. Čak i najfinija Uncle Ben’s riža vam neće pomoći.

Tipke

Da, volimo tipke. Volimo znati da smo nešto stisnuli i da je to jedini hod koji fizički stvarna tipka radi. Na smartfonima morate savladati toliko stvari i možda vam sada ne pada teško jer ste već usvojili mentalni model kojim savladavate brojne geste smartphonea – ali razmislite koliko opcija ste morali naučiti. Ono što tvoj smartphone zahtijeva od tebe u obliku naredbi je: svajpaj (i to sa svake strane ekrana), stisni i drži, stisni jednom, stisni dvaput, uštipni da povećaš, uštipni da smanjiš, zarotiraj čitav uređaj, itd.

Također, fizičke tipke omogućavaju upravljanje uređajem bez gledanja. Sjećate se scene iz Scorceseovog Departeda kad Matt Damon u džepu šalje poruku Jack Nicholsonu kako policija tog trenutka kreće u napad? Kako bi ta scena završila da je Damon imao smartphone? Naslijepo upisati lock code na touch screenu je nemoguća misija. Damon bi fejlao, policija bi obavila svoj posao i jedan jako dobar film bi bio uskraćen za jako puno krvi na kraju.

Sa smartphoneima nema “zvanja guzicom”.

via mynokiablog.com

Pola sapunica koje su prošlo desetljeće vladale TV ekranima bi ostale bez kritične točke u zapletu kada osoba X guzicom nazove osobu Y (inače plavu zaručnicu iz Acapulca) baš dok prepričava što je radio s guzicom neke osobe koja nije osoba Y.

I na kraju…

Osjećamo se staro stoljećima kao Thor, pola današnjih klinaca ne zna kako je podići "ciglu"

Osjećamo se staro stoljećima kao Thor, pola današnjih klinaca ne zna kako je podići “ciglu”

Teško bismo danas mogli bez smartphonea, ali da i glupi, debeli mobiteli imaju svoju čar – imaju. Već smo tekstom o tenisicama rekli da se old school vraća, zašto ne bi takav slučaj bio i s mobitelima? Sigurno ćete biti primijećeni.

Ako niste spremni za potpuni prijelaz na svoju staru Nokiju 3310, probajte živjeti uz nju barem vikendom. Živjet ćete punije ta dva dana, a sve može čekati ponedjeljak.

TAGOVIapple iPhone nokia nokia 3310 samsung smartphone tech tehnologija

Komentiraj