Mobiteli

dosta skrolanja!

Aside Banners

Vječno skrolanje može imati neugodne i opasne posljedice – evo kako se odlijepiti od ekrana

Piše , Objavljeno

Lik na fotografiji je na kampiranju. U prirodi. I prtlja po smartphoneu. Zašto? Zašto nije U prirodi?

Jutros je jednog od nas (brate, izdrži!) skoro pokupio kreten koji je izlazio iz sporedne ulice u crnom Audiju. Zašto? Jer je skrolao. Prokleto je skrolao kao što svi prokleto skrolaju u automobilima dok gmižu kroz gradsku gužvu.

Jesmo li stvarno dosegli vrh evolucije, izbjegli prirodne nepogode, boleštine i zvijeri samo da bismo skliznuli u smrt i vječni zaborav zbog malenog ekrana koji smo sami proizveli?

Ovisnost o smartphoneu nije kao druge ovisnosti jer supstancu (smartphone) ne moramo prestati koristiti u potpunosti kako bismo ozdravili. Moramo se dotjerati u red i skrolati manje, udisati tehnologiju odgovornije i s dozom samokontrole. A teško je. Teško je to kada su aplikacije i društvene mreže napravljene da nam kradu pažnju.

Kako se skulirati i manje skrolati? Imamo nekoliko ključnih savjeta, od kojih je prvi smišljen kako bi našim kolegama na biciklima sačuvao život u prometu od vozača/vječnih skrolera.

1. Prestani skrolati u prometu

Drama. Snimljen vozač autobusa kako skrola. Snimljena skrolajuća mama dok strola s djetetom u kolicima, a klinac mami ne vidi facu od Galaxy Notea. Snimljen biciklist s osmijehom na licu jer je dobio nešto lijepo na mobitel. Snimljen vozač osobnog automobila kako skrola kroz vijugave ceste u Bosni.

Ako si u autu, baci smartphone u pretinac za rukavice u kojem ljudi već desetljećima ne drže rukavice. Ako moraš nešto provjeriti, Google Assistant i Siri će ti rado pomoći – i to samo glasom.

Provjeri i Drivemode aplikaciju za Android.

Ako baš moraš provjeriti nešto ili natipkati – parkiraj. Bilo automobil ili bicikl, ali napravi to.

2. Isključi notifikacije

Sve što trebaš su pozivi i SMS-ovi, sve ostale notifikacije ti cijede energiju i pažnju. Mi znamo dobiti lekciju “nisi mi odgovorio na Messenger, hitno je jako bilo” jer smo isključili amabašsve notifikacije. Ako je hitno, zašto me niste nazvali na mobitel? Ili barem na Messenger odzvonili da znam da je hitno?

Provjeri aplikacije kada ih želiš provjeriti, ne kada netko drugi želi da ih provjeriš.

3. U redu si na blagajni? Nemoj provjeravati mobitel!

Neke od najvećih otkrića su se dogodile zbog… dosade! Dosada je ključna za kreativnost i refleksiju. Ako stalno provjeravaš smartphone, puniš mozak novim informacijama, ne daš priliku starima da odrade svoj put kroz tvoj um.

Budi “ovdje i sada”, tko zna što će se sve dogoditi i čemu ćeš sve svjedočiti samo zato što nisi stisnut uz ekran. Stavi smartphone u neki džep iz kojeg ćeš ga teže izvaditi.

Gdje bismo bili da je Isaac Newton imao smartphone?

4. Udalji smartphone kada nešto gledaš/čitaš
Vidimo te likove u kinu koji na dugačku i dramatičnu scenu izvade mobitele i počnu skrolati. Dođe nam da im naguramo kokice u dušnik i potopimo ih u koli. Kad si doma, ne želiš si savršenu seriju pokvariti skrolanjem. Toliko malo pažnje imamo da je svaka sekunda važna. Ako nešto čitaš, nećeš moći uroniti u radnju ako stalno provjeravaš što ima na netu. Ostavi smartphone na udaljenoj poziciji i kada ga odeš provjeriti – provjeri ga tamo gdje se on nalazi. Često želimo nešto provjeriti i zaboravimo to napraviti jer nas Instagram Stories potpuno uvuku. Ne treba ti to.

5. Nemoj provjeravati aplikacije u krug

Screenshot_1

Malo mail, malo Instagram, malo Facebook, malo Tumblr… I onda dođeš do kraja i počneš provjeravati sve opet. Zvuči poznato? Ne treba ti to u životu. Kad uzmeš mobitel, vježbaj svjesno provjeravanje samo jedne aplikacije.

Također pomaže ako si makneš te aplikacije sa homescreena i zakopaš ih u neki folder. Mi čak ni nemamo više Facebook aplikaciju. Fejs provjeravamo preko mobilnog sajta – što je upotrebljivo, ali nije baš preglatko iskustvo pa onda nam se ni ne da toliko ga provjeravati. I funkcionira. Ionako nismo zadovoljni skoro ničim što vidimo na Facebooku.

Zaključak

Teško je. Stvarno je teško – jer imamo čitav svijet u džepu, a još češće na dlanu. Mi smo sretniji otkad ne skrolamo toliko, imamo više vremena za stvarne prijatelje s kojima se možeš rukovati ili grliti, imamo više vremena za čitanje, a bome i za serije. Sve je samo pitanje pokušaja.

p.s. Ne moraš sve fotkati.

Znaš nekog “pacijenta” kojeg jako voliš, ali mu vidiš lice samo na Instagramu jer ga uglavnom prekriva ogroman smartphone kad se družite? Proslijedi mu ovaj članak ili ga označi u komentarima. Sve će mu/joj biti jasno.

TAGOVIiPhone Mobiteli ovisnost savjeti smartphone

Komentiraj