Auto & Tech

San o svijetu bez karcinoma

Aside Banners

Mobitelima liječe karcinome? Eto, da smo i to doživjeli…

Piše , Objavljeno

Već dobrih 20-ak godina traje rasprava o štetnosti zračenja iz mobitela i njihovim mogućim kancerogenim svojstvima, ali nitko se nije sjetio da ih iskoristi za liječenje tumora!

dreamlab 2Što se tiče ovog članka, postoje dva ključna postulata koje nikako ne treba zaboraviti. Prvi je taj da karcinomi predstavljaju jednu od najvećih prijetnji ljudskom životu i svakako su pošast koju treba iskorijeniti još prekjučer, a druga je da gotovo svi mi koristimo smartphone i to uglavnom za totalne gluparije. Toga su itekako svjesni znanstvenici s australskog medicinskog instituta Garvan, koji su protekle tri godine u suradnji s Vodafoneom razvijali revolucionarnu smartphone aplikaciju nazvanu DreamLab. O čemu se zapravo radi?

Skidanjem spomenute besplatne Android aplikacije s Google Play Storea, korisnik zapravo skida izravno pomagalo u borbi protiv karcinoma i dugogodišnjim nastojanjima da se otkrije lijek/cjepivo/postupak za borbu protiv ove zločudne bolesti. Sve što je potrebno učiniti jest uključiti DreamLab aplikaciju i odabrati neki od ponuđenih tipova karcinoma (dojka, jajnik, prostata, gušteraća), staviti smartphone na punjenje i odrediti koliko se mobilnih podataka želi donirati u svrhu istraživanja.Cilj je nizom tih doniranih korisničkih bitova i bajtova stvoriti svojevrsno superračunalo koje će znanstvenicima pomoći da obrade podatke i rezultate na daleko brži i efikasniji način.

dreamlab

Pretpostavka je kako otprilike 100 tisuća DreamLab korisnika može ubrzati procesuiranje za 3 tisuće puta, a s njih 5 milijuna se ove brojke penju na čak 150 tisuća veću brzinu! Sličan je princip godinama koristio SETI program potrage za vanzemaljskim životom, a iako u tom slučaju nije ostvaren konačan cilj, ipak su napravljeni određeni bitni pomaci. Kada pak govorimo o DreamLabu, iskreno se nadamo kako će opipljiva korist biti znatnija, a svakako ćemo se i sami uključiti u ovaj plemeniti projekt!

TAGOVIandroid aplikacija Dreamlab garvan karcinom mobitel rak smartphone tumor

Komentiraj