Auto & Tech

Myspace je ponovno živ!

Aside Banners

MySpace je mrtav, pozdravite Myspace!

Piše , Objavljeno

Prije fejsbukova, tvitera, instagramova, ajfonova i sličnih žderača vremena, bio je jedan bog: MySpace! On je (ne)davno umro, ali sada je vrijeme za veliki povratak.

 novi myspace

Prije točno 10 godina, način na koji gledamo internet se iz temelja promijenio, i to dolaskom prve prave svjetske društvene mreže, MySpacea. Ovaj servis, usko povezan s glazbom, vrlo je brzo postao jedna od najpopularnijih stranica na internetu, te je u jednom trenutku čak bio posjećeniji i od Googlea. No, tada se pojavio Youtube, te počeo uzimati komadić po komadić iz glazbene niše, a dolaskom Facebooka, MySpace se našao u grdim problemima. Verzija 3.0 bila je katastrofalno rješenje gorućeg problema, i u vrlo kratkom periodu nekadašnji kralj interneta postao je prosjak. Njegove stranice su postale puste poput Google+, a toliko je isčezao iz svakodnevnog života, da nove generacije internet korisnika nemaju pojma da je on ikada postojao. A prošlo je svega 3 – 4 godine! To je dokaz koliko je internet prevrtljiva kuja.

No, 2011. godine su ovog posrnulog diva kupili Specific Media Group i Justin Timberlake, i to za svega 35 milijuna dolara. Polagano su počeli s obnovom, novim sučeljem i novim mogućnostima, a danas napokon imamo novi Myspace. Da, i ime je doživjelo malu preinaku, tako da S više nije veliko, nego malo. Simbolički je to potez kojim nas novi vlasnici žele uvjeriti da imaju sasvim drugačiji proizvod.

novi myspace

Profilna stranica izgleda šareno i funkcionalno

No, što nam Myspace nudi, a da druge društvene mreže (pogotovo glazbeno orjentirane, poput Pandore, ili novog iTunes Radia) nemaju? Pa, prije svega, igraju na kartu nostalgije, i na povratak svih onih milijuna korisnika, koji su nekoć provodili sate i sate na ovoj mreži. Myspace od sada ima podršku za iPhone (nadamo se da će u budućnosti biti dostupan i za druge mobilne sustave), a aplikacija će sadržavati i mogućnost online radia. Za razliku od konkurencije, koja uz pomoć algoritama procjenjuje što bi korisnik želio slušati, Myspace će dopustiti potpuno autorski izbor glazbenih izvođača, tako da ćete moći biti sami svoj DJ.

novi myspace

U Trending sekciji možete pratiti što je novo u glazbenom svijetu

Druga novost novog Myspacea je GIF creator, iliti aplikacija koja će vam omogućiti jednostavnu izradu GIF-ova. Ovaj oblik vizuala sve više i više dobiva na popularnosti, tako da je dobar potez ukomponirati jednostavan alat za njegovu izradu. I sam profil je doživio velike preinake, te ćete ga sada napokon moći urediti baš onako kako želite. S obzirom na grozomornu verziju 3.0, ovo je svakako veliki korak naprijed, a utješno je i da ljudi koji stvaraju ovaj novi Myspace uistinu slušaju prijedloge svojih korisnika i beta testera, te svakim danom unose potrebne izmjene.

novi myspace

I video je sada baš onakav kakav treba biti

U budućnosti, iz Myspacea nam obećavaju neke nove cool mogućnosti, poput integriranog TV kanala, ali ističu da će im glavni fokus ipak ostati na glazbi, i promicanju velikih, ali i malih svjetskih imena. Tko zna, za par godina, možda ovaj servis ponovno preuzme primat na tržištu i pod zemlju pošalje danas veliki Facebook. Ne bismo se u to kladili, ali kako smo već rekli, internet je prevrtljiva kuja.

TAGOVIdruštvena mreža internet myspace myspace povratak social networks

Komentiraj