Auto & Tech

Kralj je još uvijek živ!

Aside Banners

MySpace ponovno cvate: Mjesečno ga posjeti preko 50 milijuna korisnika!

Piše , Objavljeno

Iako su ga mnogi već odavno otpisali i zaboravili, MySpace se još uvijek ne da te štoviše, upravo sada proživljava svoju drugu mladost. A da se vratimo gore?!

myspaceTužnu smo priču o MySpaceu i njegovoj kletoj sudbi ispričali već nekoliko put tako da ju nema potrebe ponavljati, ali možemo ju sažeti u svega nekoliko riječi: prva društvena mreža koja se uspjela probiti na šire tržište, da bi nakon nekoliko godina jednostavno propala zbog novih igrača na tržištu. Dovoljno je samo reći kako je cijela stranica 2005. godine kupljena za tada velikih 580 milijuna dolara, da bi ju 2011. News Corp prodao za bijednih 35 milijuna. Kupac je tada bila stranica Specific Media koja ovu internetsku ikonu nije željela ugasiti već od nje ponovno stvoriti diva. I bome joj je uspjelo!

Dobro, možda je malo pretjerano MySpace nazivati divom pošto konkurentske društvene mreže (Facebook, Twitter, Instagram) imaju doslovno na stotine milijuna korisnika više, ali s obzirom na krš od prije par godina, primjećuje se nekakav blagi rast. Posebno je primamljiv mlađim korisnicima u dobi od 17 do 25 godina, a njihov je glavni razlog posjete uglavnom glazba i sadržaji vezani uz industriju zabave. Kada se zbroje svi unikatni korisnici iz SAD-a koji su na Myspace pristupili u studenom prošle godine, brojka se penje na impresivnih 50,6 milijuna, što je porast od čak 575% naspram istog razdoblja 2013. godine. Uz to, video servis stranice je za studeni zabilježio 300 milijuna pogleda što ga stavlja na 16. mjesto comScoreove Video Matrix ljestvice… nije loše!

myspace 1

Osim mlađe ekipe stranicu još uvijek posjećuju i oni koji su na njoj bili aktivni od samih početaka, a razlog je prilično banalan: Throwback Thursday, američka fora, u kojoj korisnici društvenih mreža svaki četvrtak objavljuju svoje fotke iz prošlosti, vuče dosta materijala upravo s MySpacea koji je nekoć bio jedan od rijetkih servisa za fotografije. S obzirom da stranica još uvijek ima preko milijardu registriranih korisnika diljem svijeta i da neki od njih par puta mjesečno pretražuju svoje stare profile u potrazi za mladenačkim fotkama, jasno je kako se i ovdje skupi koji klik. MySpace to sada pokušava nekako monetizirati pametnim oglašavanjem usmjerenim na potrebe korisnika (nešto slično ima i Facebook), a hoće li im to na kraju donijeti neku veću dobit, vidjet ćemo već ove godine. Sretno ti bilo, ti simpatični djedice!

TAGOVIdruštvena mreža glazba internet myspace

Komentiraj