Auto & Tech

game on

Banner 300

Najbolja kupnja u izolaciji je kontroler za igranje – za konzolu, računalo, mobitel, evo i zašto

Piše , Objavljeno

Super su tipkovnice, okej su miševi, touchscreenovi mogu poslužiti u škripcu, ali ako se želiš kvalitetno igrati – trebaš gamepad. Razgovora više nema.

Nedavno sam se počastio novim računalom jer sam u karanteni i zaslužujem lijepe stvari! Instalirao sam najdraži NBA – NBA 2K14 i polomio sam ruke na tipkovnicu.

Mrzim se jer sam u dvorani gdje treniram zaboravio gamepad kontroler koji posjedujem – bežičnu kopiju Xboxovog kontrolera s kojim nikako nisam bio zadovoljan, ali je bio funkcionalniji od nabadanja strelica na tipkovnici. Do njega nikako ne mogu, barem dok se situacija ne poboljša. I sad si opravdavam kupnju novog. Boljeg. Izdržljivijeg. Nekog s kojim ću uživati u svemu što igram.

Evo zašto meni i tebi treba novi kontroler:

1. Sačuvat ćeš si zglobove i tetive dlanova. Ništa ne boli kao cijela sezona FIFA-e ili NBA-ja na skučenoj tipkovnici. Nema promašenih tipki kad te čeka šut u zadnjoj sekundi, sve je glatko.

2. Užitak je znatno veći jer nas gamepad podsjeća na bezbrižnost konzolaškog igranja, ali i na djetinjstvo.
Gamepad je prirodna ekstenzija tvog bića, već znaš što moraš i kako moraš, nema buljenja u tipke, samo udaraš i u procesu skužiš koja je tipka odgovorna za što. S tipkovnicom je to isto moguće, ali će ti trebati šest godina duže.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Konsol Cenneti ????? (@konsol_cenneti)

3. Čim je lakše igranje, sigurno ćeš se i više igrati, a tu ulijeću onda emulatori starih konzola i bezbrojna kolekcija igara – ako znaš doći do njih. Google ti je prijatelj. Sve igre koje nisi mogao imati kao klinac, sada su ti na raspolaganju, a i sve igre koje si imao kao klinac su isto tu. FIFA 99 za Nintendo 64, here I come.

fifa 99

4. Ako uzmeš pravi kontroler – možeš se spojiti i na smartphone, a smartphone u kombinaciji s kontrolerom i emulatorima je pobjeda. Od klasičnih Android igara preko starih Gameboy igara pa sve do Playstation Portable čudesa – možeš se godinama igrati, a sigurno te čeka još neka Zelda ili Fifa Street koju nisi prešao.

5. Multiplayer opcija pogotovo ako izolaciju izdržavaš s djevojkom (ili bilo kojim ljudskim bićem).

Kužiš da žena glumi da igra jer ne dira L i R triggere (Shutterstock.com / nd3000)

Kužiš da žena glumi da igra jer ne dira L i R triggere (Shutterstock.com / nd3000)

Uzmeš dva gamepada (drugoj osobi naravno neki jeftini klon Sonyjevog DualShocka) i možete danima igrati igre i uživati u nadmetanju ili suradnji. Co-operation igre predlažemo ljudima koji ne znaju gubiti, ne treba ti u izolaciji da se posvađaš s nekim zbog Bombermana i onda razbiješ gamepad i još k tome nemaš gdje otići.

Naše preporuke:

Ako ne želiš potrošiti preko 100 ili 150 kuna za kontroler, ako želiš možda uzeti čak i dva – predlažemo ti bilo koji klon Sonyjevog DualShocka. Prepoznat ćeš taj kontroler na kilometar, možeš ih naći i za tridesetak kuna. Odgovorno tvrdimo da nema prevelike razlike između tog za tridesetak kuna i onog za 120. Speedlink, Havit, Esperanza, WhiteShark, Rampage, sve ti je to isto.

Sve ti je to isto Sve ti je to isto

Ako želiš kvalitetniji i izdržljiviji kontroler koji odlično leži u rukama, preporučamo ti Logitechov F310 koji se praktički nije promijenio već dva desetljeća. Siguran sam da sam PES 4 igrao na ovakvom gamepadu, a onda znaš koliko to živi. Cijena mu je između 150 i 250 kuna, to je ako želiš uložiti u malo precizniji i izdržljiviji kontroler.

logitech f310

Bežična verzija (ne spaja se Bluetoothom već USB nano receiverom) se zove F710 i cijena mu je izmežu 250 i 400 kuna, ovisno gdje ga pronađeš. Nismo najsretniji s D-padom na ova dva Logitecha jer je iz jednog komada koji ne ulijeva najviše povjerenja, ali možda je najbolji omjer uloženog i dobivenog.

Logitech F710 Wireless Logitech F710 Wireless

Kontroler XBOX One Wireless For Windows je klasični XBOX kontroler, vrhunac masovno producirane gaming ergonije kojim se možeš igrati i na Windowsima. Možeš ga spojiti i s micro-USB kablom, Windowsi će odraditi sve što treba, a možeš kupiti i adapter pa se igrati bežično. Ili ako imaš sreće da imaš noviji Xbox One kontroler s Bluetoothom – ne treba ti ništa. Osim bluetootha na računalu i Windowsa 10. Je komplicirano je ovo.

Ako te sve ovo s Xboxom frustrira, istresi skoro jednaku količinu novca za Playstation 4 kontroler s kojim si siguran da se možeš spojiti na uređaje koji podržavaju Bluetooth, a i jednom kad prestane karantena moći ćeš na Playstation partyje kod prijatelja doći sa svojim joystickom. Cijena za službeni kontroler je između 400 i 500 kuna, a imaš onda i one neke napucane za preko tisuću kuna. To ti ne treba, osim ako si ozbiljan za gejmanje, a ako jesi – sigurno ne čitaš ovaj članak jer sve već imaš.

playstation ps4

Ako želiš pak Wireless kontroler koji ima i ugrađen stalak za smartphone – preporučamo pristupačan Orico Wireless Gamepad čija je cijena kod nas oko 200 kuna (pssst, ima ga na AliExpressu za 15 dolara). A možeš igrati i igre s PC-ja.

Screenshot_11

Okej. Ja sam odlučio. Kupujem kontroler. Jedan Sony i jedan no-name. A ti?

TAGOVIgamepad Gaming igre kontroler PC playstation