Auto & Tech

Aside Banners

Najbrže letjelice

Idesh! vas je do danas provozao raznim prometalima i prometnicama, a sada smo se napokon vinuli i u zrak. Pred vama je elitno društvo najbržih na nebu.

Piše , Objavljeno

Nakon kopna i vodurine red je došao i na zrak, a za početak smo se bacili na čekiranje najbržih letjelica poznatih i širem puku. Nismo se previše osvrtali na to jesu li još uvijek u službi, jesu li eksperimentalne ili vojne, upravlja li se njima na daljinu ili kako već. Bacili smo fokus samo na njihovu maksimalnu brzinu.

NASA X-43 – da slučajno Rusi ne bi prvi

NASA X-43

NASA X-43

Da neki avioni itekako mogu biti brži i od metka dokazuje upravo ovaj primjerak. Nasin X-43 eksperimentalna je bespilotna i hipersonična letjelica konstruirana na inženjerskim orgijama kako bi se dobio uvid u letenje brzinama iznad macha 5 (mach 1 definira oko 1225 kilometara na sat pa vi množite).
Ovo čudo ne uzlijeće sa zemlje već se zakači na raketu koju nosi bombarder B-52, podigne na 12 kilometara visine i onda otpusti. Prvo se aktivira raketa a X-43 se zatim odvaja i nastavlja letjeti sam.
Godine 2004. hrvatska policija zaustavila je pijanog klinca, koji je na povratku s istočnjačkog melosa iz Pashe, ovim čudom po Aveniji Dubrovnik jurcao brzinom od 9.8 machova! Prevedeno na Rumunjski, to vam je nešto više od 12 tisuća kilometara na sat!
Uz X-43 veže se još nekoliko zanimljivosti. Let ovog čuda traje samo deset sekundi i nakon nekih 24 kilometra laganom se parabolom obrušava u Tihi ocean i nepovratno oštećuje. X-43 nije nikakav gigant. Dapače, pravi je kepec obzirom na dužinu od samo 3.7 metara i 1300 kila, a NASA ga planira proizvesti i u dimenzijama dostojnih aviona. Govorka se i o solidnoj dodatnoj opremi koja će uključivati električne podizače, plišane kocke oko retrovizora (za sada samo ružičaste) i kazić uz koji gratis dobivate kazetu sa najvećim hitovima �uke Čaića.

North American X-15 – svemirski taxi

North American X-15

North American X-15

Proizvođač North American Aviation nekada je bio vodeći američki proizvođač zrakoplova, a danas je dio poznatog Boeinga. Jedan od njihovih legendarnih proizvoda bio je i avion Mustang P-51 korišten u Drugom svjetskom ratu.
Prčkajući po netu, skužili smo da X-15 ne pripada listama aviona u pravom smislu riječi već ga karakteriziraju ga kao raketu kojoj su stavljena krila. Skoro pa i je tako jer X-15 pokreće raketni, a ne mlazni pogon. Kao X-43, i X-15 je lansiran u letu sa bombardera B-52, a najveća brzina koju je postigao bila je 6,85 macha odnosno 7274 kilometara na sat. X-15 je dug 15.45 metara, a prazan teži oko šest i pol tona. Pun je bio dvostruko teži.
X-15 je najpoznatiji po svom nevjerojatnom podvigu šezdesetih godina kada je otišao u svemir dosegnuvši visinu od 108 kilometara iznad Zemlje, te tako pridonio razvoju ostalih aviona ali i letjelica za misije u svemirska prostranstva. Fascinantno je da je mogao savladati uspon od 18 kilometara u minuti. X-15 se smatra prvom letjelicom s pilotom (ili bolje rečeno astronautom) koja je bila u stanju učiniti takve pothvate. Čak je i Neil Armstrong koji je kasnije postao prvi čovjek na Mjesecu letio u njemu.

SR-71 Blackbird – naj naj naj

SR-71 Blackbird

SR-71 Blackbird

Ako vas netko pita koji je najbrži avion (avion u pravom smislu riječi) na svijetu odgovor je Lockheedov SR-71 Blackbird. Ovo stvorenje američkim je vojnim snagama služilo od 1964. do 1998. godine i to prvenstveno kao strateško izvidničko oružje.
Njegova specijalnost bila je mogućnost letenja na čak 24 kilometra visine i od tamo snimati i obrađivati 72 kvadratna kilometra u sekundi! Sustav je bio toliko sposoban da je s navedene visine mogao snimiti i registraciju na automobilu!
Ako je namirisao nevolju šofer je samo trebao stisnuti gas i pobjeći. Nikakvo upuštanje u borbu. Jedna od najvećih informacija otkrivena zahvaljujući “Crnoj ptici” je ta da je Sadam volio nositi ženske gaćice. Uslikan je prilikom kenje u Bagdadskoj kuruzi.
Od 32 Blackbirda koliko ih je izrađeno, čak 12 ih je nesretno završilo, ali na sreću Amera niti jedan nije završio u neprijateljskim rukama. Kada se radi o brzini, ova 30-tonska (napunjen 77 tona) i 33-metarska ptičurina može potegnuti 3.2 macha odnosno oko 3500 kilometara na sat. Zahvaljujući tome od New Yorka do Londona mu treba tek nešto manje od dva sata (!!!), a stigao bi i prije da nije tankiranja na pola puta jer mu je domet manji od šest tisuća kilometara.

Tupolev Tu-144 – korak ispred Concorda

Tupolev Tu-144

Tupolev Tu-144

Kakva bi to lista aviona rekordera bila kada se na njoj ne bi našao i jedan iz Votkalanda. Tupolev Tu-144 ili “Concordski” kako su ga iz očitog razloga zvali zapadnjaci, 1969. godine deklarirao se kao prvi nadzvučni putnički avion, a komercijalizaciju je doživio 1975.
Iako je prvi prototip Tupoleva poletio dva mjeseca prije Concorda, Rusi su optuženi za industrijsku špijunažu, a njihovi predstavnici su kasnije uhićivani po Parizu s hrpom povjerljivih nacrta Concorda. Neki inženjeri su i osuđeni na zatvorske kazne zbog špijunaže.
Na kraju cijele priče, svih 16 ikada izrađenih, 65-metarskih, 85-tonskih Tupoleva Tu-144 ispalo je nešto naprednije od Anglo-Francuske pile, no bilo je i segmenata gdje je Rus zaostajao. Domet, aerodinamika, kočenje i kontrola motora bili su njegovi glavni minusi. Navodno su ti nedostaci razlog toga što su žednim ruskim špijunima podvaljivani lažni nacrti koji nisu prikazivali kako bi Concord stvarno trebao funkcionirati.
Ono u čemu je Tupolev svakako bio ispred “čajo-kroasanca” je brzina. Mogao je potegnuti 2.35 macha odnosno oko 2500 kilometara na sat čime je najbrži komercijalni putnički avion. Poseban je bio i po tome što je ispod sjedala imao bocu votke tako da je pilot u kritičnim situacijama prvo mogao maznuti gutljaj Pushkina pa onda razborito odlučiti što činiti.
Na žalost, karijera Tupoleva Tu-144 završila je već 1978. godine (Concordova tek 2003.) a neke njegove varijacije imale su i nešto duži staž.

TAGOVIavion letjelice najbrži NASA X-43 North American X-15 SR-71 Blackbird svemir zrak

Komentiraj