Auto & Tech

Aside Banners

Najbrži vlakovi svijeta

Avioni su za luzere, prave face uvijek će odabrati put vlakom. I to jednim od ovih!

Piše , Objavljeno

Kratice AVE, THSR i ETR lako bi vas mogle asocirati na neku gudro, a one koji znaju upalit veš mašinu i na prašak za rublje. ICE i Shinkansen već bi vam pomalo trebali potaknuti moždane aktivnosti, a ako na TGV i Maglev još uvijek radite čudne face onda se zabrinite da možda ne djelite većinu gena sa nojevima. Svi znamo kako oni vole ubijati trenutke dosade. Ovdje je naravno riječ o brzim vlakovima

AVE (Alta Velocidad Espanola)

Vožnju je započeo 1992. između Madrida i Seville, a 2015. će povezivati cijelu Španjolsku. Željeznica jamči da vlak neće kasniti više od pet minuta, ali to se dešava u tek 0.16 posto slučajeva! AVE vozi brzinom od 300 kilometara na sat, a na nekim dionicama doseže čak 350 km/h.
Domovina:Španjolska

TGV (Train a grande vitesse)

TGV mreža nastala je 1981. god. povezivajući Lyon i Pariz i danas je najrazvijenija u Europi povezujući se i s mnogim sudjednim državama. Drži rekord za najbrži kotačni vlak s 575 km/h i za razliku od ostalih nikada nije imao nesreću pri brzinama iznad 160 km/h. Zbog te činjenice mnoge držve nabavljaju upravo izvedenice TGV-a.
Domovina:Francuska

ICE (Inter City Express)

Iako jedan od najpoznatijih, nastao je tek deset godina nakon što je Francuska uspostavila mrežu TGV-a. No ubrzo su uhvatili korak, proširili mrežu i povećali brzine. Treća generacija ICE-a može voziti i do 363 km/h. Vozi diljem Njemačke, a odlikuje ga povezanost sa susjednim državama.
Domovina:Njemačka

ETR (Eurostar Italia)

Talijani se mogu pohvaliti prvim brzim vlakom u Europi koji je nastao davne 1978. a povezivao je Rim i Firenzu brzinom oko 250 km/h. Isplativost ulaganja i istraživanja pokazuje se i danas širokom mrežom i brzinama od 300 km/h.
Domovina: Italija

MAGLEV (Magnetic Levitation)

Upotrebom magneta i njihovog poznatog svojstva da se istovjetni polovi odbijaju eliminirane su tračnice čime se smanjuje trenje i povećava brzina. Osim toga znatno je povećana i udobnost. Tehnologija je izvorno njemačka i omogućuje operativne brzine od 430 kilometara na sat, dok testne prelaze i 500 km/h.
Domovina:Kina, Šangaj

Shinkansen

Mreža brzih vlakova u Japanu otvorena je 1964. godine i bila je prva u svijetu. Operativna brzina vlakova je iznad 300 kilometara na sat, a mogu potegnuti i do 443 km/h dok njihova magnetsko-levitirajuća verzija može postići čak 581 km/h. Kašnjene je toliko mizerno i rijetko da nije vrijedno spomena. Na temelju 200 tisuća vožnji, izračunato je da Shinkansen u prosjeku kasni šest sekundi.
Domovina:Japan

Od ostalih vrijedi spomenuti korejski KTX koji postiže 300 km/h, tajvanski THSR s 345 km/h, a ne smijemo zaboraviti niti domaći U3PM koji postiže 45 km/h. Sličnih prijevoznih sredstava nemaju SAD, sjeverni dio Europe, Velika Britanija i Rusija. Tu se nađe vlakova koji su modificirani modeli navedenih, ali ne mogu ići preko 250 km/h ili im to nije niti potrebno.

TAGOVInajbr�i vlak

Komentiraj