Auto & Tech

Aside Banners

Najskuplji satovi

Iako će normalan čovjek u satu prepoznati isključivo pokazivač vremena, netko će u istom prepoznati statusni simbol. Dovoljno je da pogledate na nečiju ruku i znate sve.

Piše , Objavljeno

Iako će normalan čovjek u satu prepoznati isključivo pokazivač vremena, netko će u istom prepoznati statusni simbol. Dovoljno je da pogledate na nečiju ruku i prepoznate kojoj kasti pripada, a između ostalog i radi li se o pravom poznavatelju ručnih satova.

Da bi što lakše ljude svrstavali u ladice, donosimo vam popis najskupljih satova na svijetu po Forbesu. U popis nismo uključili neke starije unikate koji na aukcijama dobivaju daleko veće cijene (primjerice Patek Phillipeov Sky Tourbillon) već smo se koncentrirali na one trenutno dostupne.

Vacheron Constantin Toure De I’lle

Ovo ne kupuje ni Sanader! Tour De I’lle proizveden je 2005. (na dvjesto i pedesetu obljetnicu Vacheron Constantina) i smatra se da je jedan od najkompleksnijih satova na svijetu.

Čak 834 dijelova sastavljalo se deset tisuća sati (BTW sedam godina se razvijao, tri godine sastavljao), a sve je pojačano 18 karatnim zlatom i ručno šivenim remenom od kože, za satove nezainteresiranog, krokodila.

Za ovu “ćuku” morat ćete pljucnuti točno 8 milijuna kuna, što je prava sitnica ako ste Bajo Patak! Premijeru, imate još četiri godine da “zaslužite” ovaj primjerak.

Chopard Super Ice Cube

Djevojke, ovaj će primjerak “zalediti” vašu ruku. Muškarac koji vas zaskoči ovim bling-bling satićem imat će posebno mjesto u vašem srcu.

šezdesetak dijamanata i 1897 briljanata pretvorit će i Ivu škrabala u Georgea Clooneya, a pošto je ljubav neprocjenjiva, cijena od pet i pol milijuna kuna prava je sitnica.

Parmigiani Fleurier Tecnica Skeleton Cronograph

Ako ste ovog trenutka pomislili:”Ma, ovaj ću pokloniti svom dečku za Božić”, morat ćete se strpjeti jer prvi od samo tri planirana primjerka pojavit će se tek početkom iduće godine.

Isplati se izdvojiti 4.250.000 kuna za ovog platinastog ljepotana, ali morate biti brzi jer narudžbe već pristižu…

Blancpain Grande Complication

Ovo švicarsko čudo ide genijalno uz svaki vaš odjevni predmet. Možda ne izgleda fensi kao neki drugi primjerci ali nekoliko godina zaredom Blancpain je bio drugi najbolji sat na svijetu.

Redovito je u ograničenoj proizvodnji, a svaki se primjerak radi desetak mjeseci s obzirom da valja sastaviti svih 740 dijelova. Ah, skoro smo zaboravili cijenu… 3.900.000 kuna.

Girard-Perregaux Opera One

Zaboravite vaš Casio koji bez beda može odsvirati “bip-bip” svakih sat vremena. Ovaj sat u sebi skriva pravu pravcatu muzičku kutiju koja vam glazbom označava da je sat minuo.

Svaki posjednik ovog sata posebno bira koja će mu pjesma zasvirati, a proizvođač će mu to i omogućiti. što je i za očekivati ako ste već izdvojili 2.475.000 kuna. Mi bi očekivali senzualnu masažu sa “sretnim završetkom”.

Breguet Double Tourbillon

Ovaj prekrasan sat bit će daleko prihvatljiviji vašem kućnom budžetu jer je njegova cijena tričavih 1.645.000 kuna koje ima svaka kuća (yeah, right).

Abraham Louis-Breguet je 1795. izumio “tourbillon”. Radi se o dijelu satnog mehanizma zaduženom za pružanje otpora gravitaciji i ostalim silama koje utječu na preciznost sata. Urari znaju kako je riječ o najkompleksnijem dijelu ručnih satova, iako je “tourbillon” samo jedan u nizu razloga visoke cijene svih skupocjenih pokazivača vremena. Dakle, većina nabrojanih satova jest “tourbillon”.

IWC Grande Complication

Jedan od najboljih satova je i ovaj 659-dijelni dragulj koji će biti vaš za nešto malo preko milijun kuna (preciznije, 75 tisuća preko milijuna).

Proizvođači ističu da se za kalendar ne morate brinuti narednih 500 godina što ovaj sat čini posebnim obiteljskim nasljeđem. Valja dodati kako se godišnje proizvede samo 30 komada.

Patek Philippe Celestial Watch

Napokon smo ispod milijuna. 970.000 kuna iznos je koji ćete morati izdvojiti za ovaj pomalo flashy ručni sat.

Nekima sljedeći podatak možda neće biti od pretjeranog značaja, ali ne morate brinuti za prilagodbu sata prilikom prelaska vremenskih zona jer mehanizam će se za to pobrinuti sam. Tu je čak i prikaz mjesečevih mijena i cijeli niz zanimljivih opcija koje nećemo posjedovati zahvaljujući paprenoj cijeni.

TAGOVInajskuplji sat

Komentiraj