Auto & Tech

Postani dio Matrice

Aside Banners

Najstariji “živući” torrent na svijetu se dijeli i nakon 12 godina postojanja

Piše , Objavljeno

Teško je vjerovati kako danas ijedna torrent može preživjeti dulje od par mjeseci, ali jedan se metuzalem u međumrežju zadržao čak 14 godina!

matrixDanas nam je, unatoč svim zabranama, kaznama i progonu pirata, za skidanje dostupnije više raznog multimedijskog materijala nego ikada prije. Od filmova i glazbe preko knjiga pa sve do fotografija i raznih privatnih baza, torrentima se dijeli sve što se može podijeliti. U takvom je obilju materijala tako sasvim logično kako će mnogi od njih vrlo brzo “umrijeti” i iščeznuti, tojest zateći se u onoj skupini u kojoj se niti jedan od njih ne želi zateći: torrenti s 0 seedera! Manje-više svima se to u datom trenutku i dogodi, ali postoji jedan stariješina koji odolijeva zubu vremena i ponosan stoji još od početaka vremena… torrenta!

Radi se o ASCII verziji filam The Matrix, koja je prvi put za dijeljenje postala dostupna 20. prosinca 2003. godine. Radi se o spomenutom filmu konvertiranom u ASCII format, kako bi ga se što vjernije poistovjetilo sa izričajem “prave” matrice. Danas takve stvari rijetko kome padaju na pamet, ali prije 12 godina je svijet i internet izgledao upravo tako! Točnije, ovaj je torrent aktivan punih 4 423 dana, a iako je tijekom svog dugog života često visio o rubu sa samo jednim seederom, danas stoji kao kultni spomenik nekim drugim vremenima te sumnjamo kako će uživljena internet zajednica dopustiti da ga se ikada zaboravi. Aktivni seederi se uvijek drže na oko deset komada i ne doupištaju legendi da umre!

The Matrix in ASCII – uvod:

Inače, pronaći i procijeniti koji je najstariji aktivni torrent uistinu nije lagano te nema nikakve službene potvrde, pa tako za ASCII The Matrix i dalje ne možemo tvrditi sa sigurnošću kako nosi svoju titulu, ali ekipa sa TorrentFreaka tvrdi kako je to najbliže istini. U tim je ranim danima dijeljenja torrenta bilo općenito daleko manje korisnika nego danas, pa bi mnogi pretpotopni torrenti vrlo brzo ostali na nula djelitelja te zauvijek nestali tamo gdje već nestaju neželjeni nizovi koda. Nije li stoga svojevrsna poetska ljepota u tome da je sve to preživio upravo medij koji se bavi računalnom metazifikom i to u varijanti kakvu samo najveći geekovi mogu voljeti?

TAGOVIASCII matrica najstariji torrent The Matrix torrent torrentfreak

Komentiraj