Auto & Tech

Aside Banners

Najveće kazne za brzu vožnju

'Koliko imaš toliko plaćaš' princip je po kojemu se obračunavaju prometne kazne u dijelu civiliziranog svijeta

Piše , Objavljeno

Zašto mi odmah padne napamet Kerum i njegova bahata njuška kada pročitam vijest poput ove:”Vozač je u šivicarskoj zbog prebrze vožnje kažnjen s 1,4 milijuna kuna. Visok iznos kazne temeljen je na njegovom osobnom bogatstvu procijenjenom na oko 20 milijuna dolara, a i na činjenici da je za 57 km/h premašio ograničenje brzine (80 km/h).”
Nema sumnje, švicarac je pretendent na svjetski rekord kada su u pitanje prometne kazne, ali za konačnu odluku pričekat ćemo pravomoćnu presudu. U međuvremenu, evo zemalja u kojemu se Kerum i njemu slični ne bi baš najbolje proveli:

Finska – najveća kazna:1.016.000 kn

finska policija

finska policija

Jussi Salonoja (27), nasljednik mesoprerađivačke industrije, kažnjen je s oko milijun kuna kada je uhvaćen kako vozi 80 km/h u zoni gdje je najveća dopuštena brzina upola manja.

Finska pripada skupini zemalja u kojima iznosi kojima se kažnjavaju prekršitelji prometnih pravila nisu fiksno određeni, nego kaznu odrapi sud na temelju prijavljenih prihoda prekršitelja. Slično se događa i u Danskoj, švicarskoj, Norveškoj, Islandu…

Norveška – 10% godišnjih prohoda i zatvor

Norvežani znaju kako napuniti držani proračun. Osobno bogatstvo i bahatost na prometnicama ne idu ruku pod ruku, pa će vas debeli novčanik debelo koštati ako prekoračite ograničenje brzine. Ako pretjerate, postoji i odredba o obaveznih minimalnih 12 dana u zatvoru za ozbiljnije prekšitelje.

Kanada – do 127.000 kuna

U kanadskoj Alberti, maksimalna propisana kazna za prebrzu vožnju je 25 tisuća dolara. U prosjeku, kazne se kreću oko tisući dolara, ali naišli smo i na slučajeve u kojima su oni kojima se, eto, baš žurilo, caltali i do 12 tisuća dolara.

Velika Britanija – do 40.000 kuna i zatvor

I u Velikoj Britaniji iznosi kazne su klizni, a ovise o mjestu i uvjetima u kojima je nastao prekršaj. Dok obične kazne za “normalno” prekoračenje brzine neće iznositi više od petstotinjak kuna, za ozbiljniju zaigranost s papučicom gasa dobit ćete maksimalnu novčanu ali i zatvorsku kaznu.

Hrvatska – do 15.000 kuna

Jipijej! I mi se nalazimo na ovoj listi, iako ne možemo sa sigurnošću reći je li itko ikada platio kaznu od 15 somova krznenih životinjica. Zakon propisuje da će prekoračenje veće od 50 km/h od dopuštene brzine u naselju biti kažnjeno iznosom od pet do 15 tisuća kuna te zabranom upravljanja vozilom u trajanju od 12 mjeseci.

Island – 14.000 kuna

Na prometnicama često okovanim ledom nema zajebancije. Mirni Islanđani mirno će vas dobrano odrapiti po džepu.

USA – do 12.000 kuna

Američani će vas za brzu vožnju opaliti s oko tisući baksa, ali će vam drage volje na kaznu nalemiti nemale sudske troškove. Također, između prebrze vožnje i javne ugroze mala je razlika, pa će pokoja noć u ćeliji u društvu dilera cracka i masovnih ubojica učiniti čuda za vašu vozačku svijest i savjest.

Portugal – 8.000 kuna

Portugalcim možda blagonaklono gledaju na cuganje i opću opuštenost, ali kada su prometni prekršaji u pitanju – nema milosti. Posebno veselje za neoprezna vozača jest činjenica da će kaznu morati platiti na licu mjesta. Ako nema love, dopušteni minus ili kreditnu karticu (da, policijska vozila opremljena su za prihvat kartica) ići će kući ne pjevajući, ali pješice, jer dok kazna nije plaćna zabranjeno je upravljati vozilom.

Najbrži prekršitelj

Koenigsegg CC

Koenigsegg CC

Kako doznajemo iz odlično obaviještenih izvora “na Internetu”, najveće zabilježeno prekoračenje ostvario je jedan od učesnika Gumball 3000 utrke 2003. godine u Teksasu. Teksaški plavci zaustavili su ga kada je u svojem Koenigseggu CC vozio 389 kilometara na sat! Kako dalje kazuje navedeni “izvor”, vozač se izvukao na spiku pa nije kažnjen. Kakvu je spiku bacio poslovično susretljivim Teksašanima ostaje nam samo da pogađamo. Ipak, budući da lik zapravo nije kažnjen, guramo ovu priču u ladicu označenu s “priče za malu djecu”.

TAGOVIbrzina gumball policija rekord vožnja

Komentiraj