Auto & Tech

Što ćemo sad, hejteri?!

Aside Banners

Ne samo da nam Facebook ne uništava život, nego ga čak i produžuje!

Uvriježeni je stereotip kako je Facebook, kao i bilo koja društvena mreža, loš za općenitu kvalitetu života. Nova istraživanja pak pokazuju sasvim suprotno.

Piše , Objavljeno

Živimo u vremenima kada je većini nas prva stvar koju napravimo nakon buđenja i prije odlaska na spavanje odlazak na Facebook (ili neku drugu društvenu mrežu), provjeravanje poruka i notifikacija ili jednostavno zujanje po news feedu. Prihvatili smo to kao način života, ali mnogi na to gledaju s negodovanjem i smatraju kako ovakav oblik svojevrsne ovisnosti šteti kvaliteti života umjesto da ga čini ispunjenijim. Novo istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pak tvrdi kako to ne samo da nije točno, nego je upravo suprotno: prisutnost na društvenim mrežama (prvenstveno Facebooku) produžuje životni vijek!

Rezultati istraživanja pokazuju kako korisnici koji umjereno koriste Facebook i dobivaju dovoljno zahtjeva za prijateljstvo imaju nižu stopu smrtnosti od onih koji rijetko ili uopće ne koriste taj oblik društvenog angažmana. Obuhvaćeno je ukupno 12 milijuna profila korisnika rođenih između 1945. i 1989. godine, a podatke je (bez ikakvog nedozvoljenog zadiranja u privatnost) pružio sam Facebook. Naravno, ne postoji neki određeni brojčani prag Facebook prijatelja i kontakata koji automatski znači duži život, ali pokazalo se kako oni koji imaju zdravu prisutnost na Facebooku i široku društvenu mrežu uživaju u dužem životu.

facebook 1

Kao i svako drugo istraživanje koje za tezu ima kako “ako radiš to i to, živjeti ćeš duže“, i ovo dolazi s mnogo upitnika i mana, a prije svega vezano uz samu sistematiku istraživanja i mehanizme povezivanja ljudske dobi sa prisutnošću na društvenim mrežama. Također, iako se Facebook navodno nije miješao u samo istraživanje već je samo pružio potrebne podatke, pitamo se je li uistinu sve bilo toliko čisto ili se Zuckerbergova škvadra malo poigrala podacima. Bilo kako bilo, nećemo ulaziti preduboko u problematiku same vjerodostojnosti istraživanja već ćemo prihvatiti ono što nam kažu, a to je otprilike kako ćemo živjeti vječno ako smo 24 sata na Facebooku i ako imamo beskonačno mnogo prijatelja. Jeeej!

TAGOVIdruštvene mreže facebook istraživanje kvaliteta života ovisnost produžuje život život

Komentiraj