Auto & Tech

Problem je mnogo ozbiljniji

Aside Banners

Nisu nimalo bezazleni, internet trolovi su sadisti i psihopate, tvrdi istraživanje

Piše , Objavljeno

Svi smo se barem jednom uvjerili koliko internet trolovi mogu biti zlobni, no uvijek smo to pripisivali frustraciji i čistoj dosadi. Nova istraživanja pak ukazuju na znatno ozbiljniji problem.

trol

Gdje god na internetu postoji bilo kakav forum, chat ili mogućnost ostavljanja komentara, budite sigurni da ćete kad tad naletjeti na nekog internet trola, osobu kojoj najveći životni užitak predstavlja prcanje drugih korisnika i izazivanje općeg kaosa. Do sada smo ovakvo ponašanje uglavnom pripisivali tinejdžerskoj frustraciji i dosadi, ali istraživanja koja je provela skupina znanstvenika sa Sveučilišta Manitoba, predvođena doktoricom Erin Buckels, govore kako se radi o mnogo ozbiljnijem problemu.

Tamna strana internetskih komentatora

Oni su istraživali postoje li i ako postoje, koje su to poveznice između internet trolova i osobina koje kolokvijalno nazivamo “tamnom tetradom”, među koje spadaju makijavelizam (spremnost na obmanu i manipulaciju drugim ljudima), narcizam (samoljublje), psihopatija (izostanak empatije i kajanja) i sadizam (uživanje u patnji drugih). Rezultati su, na žalost, pokazali kako internet trolovi kao svoje karakterne osobine imaju sva četiri člana “tamne tetrade”, a manifestiraju ih kroz većinu svog vremena provedenog na internetu. Drugim riječima, ne radi se o “nečemu što ponekad radite iz dosade“, već o istinskom načinu života.

Jedna od znakovitih stavki istraživanja bilo je i ispitivanje korisnika interneta što najviše vole raditi kada komentiraju, a ponuđeno je ukupno pet odgovora: uopće ne komentiram, debatiram o meni važnim pitanjima, chatam s drugima, stvaram nova prijateljstva ili trolam. Svega 5,6 % ispitanika tako je izabralo potonju opciju (što je i dalje itekako mnogo), a svi su oni pokazali iznimno visoke razine osobina “tamne tetrade”, koje posebno dolaze do izražaja kada se stave u kontekst ostalih stavki izabranih od strane ‘običnih’ komentatora.

Osobine "tamne tetrade" u odnosu na najčešće aktivnosti internet komentatora

Osobine “tamne tetrade” u odnosu na najčešće aktivnosti internet komentatora

Nakon što su skupljeni rezultati dobiveni svim istraživačkim tehnikama, zaključeno je kako je internet trolovi najčešće pokazuju osobine sadista, a suprotno općem mišljenju, trolanje vas neće dovesti do sadizma, već štoviše, sadizam će vas vrlo vjerojatno odvesti na puteve trolanja, jer su mogućnosti gotovo bezgranične, a nema praktički nikakvog autoriteta koji bi vas spriječio da uživate u svom poroku. Upravo zato sve više stranica uvodi radikalne mjere i ukida bilo kakvu vrstu javnog komentiranja, što se za sada pokazuje kao jalov pokušaj rješavanja ovog, sve ozbiljnijeg problema.

TAGOVIforum internet internet trol komentari trol

Komentiraj