Auto & Tech

Aside Banners

Nokia N810 Internet tablet

Fanovi šuškaju već neko vrijeme, a sada imamo i službenu potvrdu - Nokia je predstavila novi internet tablet N810! Nakon 770 i N800, kojemu je, eto, baš falila tipkovnica, pred nama je punokrvni mobilni web brijač.

Piše , Objavljeno

Fanovi šuškaju već neko vrijeme, a sada imamo i službenu potvrdu – Nokia je predstavila novi internet tablet N810! Nakon 770 i N800, kojemu je, eto, baš falila tipkovnica, pred nama je punokrvni mobilni web brijač.

Za razliku od mobitela koji se mogu spajati na Internet, ali im je primarna funkcija raznorazno telefoniranje, internet tableti prvenstveno služe za korištenje interneta na različite načine:surfanje webom, mejlanje, IM, VOIP i drugo internetiranje i konzumiranje web sadržaja.

U odnosu na prethodnike, Nokia N810 donosi (podrška za SIP, Mozilla – based web browser…), integrirani GPS modul i slide-in niz poboljšanja softveraQWERTY tipkovnicu. Također, N810 može se spajati na Internet WiFi (802.11b/g) vezom ili Bluetoothom preko mobitela, dolazi s dva GB memorije koja je proširiva memorijskim karicama do 10 GB. Može reproducirati čitavu gomilu multimedijskih formata, što je zasigurno čini velikim konkurentom Aplleovom iTouchu. Tome uvelike pridonosi 4.13 inčni WVGA displej.

Ono što sigurno niste znali, jest da je na razvoju ovog strojčeka radio i naš dobar frend Senko Rašić, autor domaćeg web agregatora vijesti Naslovnice. Senko je na ovom projektu radio na podršci za Jabber u sklopu Telepathyja, frameworka za instant komunikaciju i VOIP. Evo što, među ostalim, o ovom gadgetu misli naš inside man:

Po meni najznačajnija stvar cijele Nokijine porodice gadgeta jest da je većina platform open-source.

Koristi se Linux, Xi, GTK/GNOME platforma, tako da je onima koji već poznaju tu platformu vrlo jednostavno baciti se u razvoj aplikacija, ili portanje postojećih sa Linuxa. Tako za 770/N800/N810 već postoji niz 3rd party programa.

Joše neke info na Senkovom blogu.

TAGOVIinternet tablet n810 nokia

Komentiraj