Auto & Tech

R.I.P. FM radio

Aside Banners

Norveška postaje prva država na svijetu koja ukida FM radio i digitalizira svoj eter

Piše , Objavljeno

Izgleda kako posljednjih 10-ak godina analogne tehnologije padaju jedna za drugom, a posljednja u nizu relikvija prošlosti uskoro bi mogao postati i FM radio.

a VFD display on a digital FM radio tunerAko imate djeda, baku, ujnu ili susjeda starijeg od 80 godina, možda iz prve ruke možete saznati kako je to bilo kada su se pojavili prvi uređaji s frekvencijskom modulacijom, mnogo poznatiji kao FM radio. Ova je tehnologija patentirana 1933. godine i ubrzo je postala nezamjenjivi standard, a bez nekih većih promjena se zadržala i do dana današnjeg. Štoviše, vjerojatno ste samo danas FM radio slušali u nekoliko prilika, od jutarnje kavice i vožnje autom pa sve do one “bijele buke” koja vam svira u uredu. Gotovo je nezamislivo da toga odjednom više nema, ali istraživanja pokazuju kako potpora FM radiju nezaustavljivo pada, a primat polagano preuzima digitalija

radio

Kao država u kojoj više od polovice slušatelja u 2015. godini sluša digitalni radio (56%), Norveška se odlučila na revolucionaran i pomalo radikalan potez: 2017. godine u potpunosti ukidaju sve koncesije za analogni FM radio i potpuno se prebacuju na DAB (Digital Audio Broadcasting) tehnologiju. To neće biti prenagla tranzicija jer DAB već sada pokriva 22 nacionalna norveška kanala i pokazuje fantastične rezultate, uz raznolikiji program i daleko bolju pokrivenost. Iako Norveška kreće žestoko u obračun s radijskom analogijom, niti ostale razvijenije države svijeta nisu daleko od umirovljenja ovog tehnološkog starkelje, a u tome prednjače Zapadna Europa, SAD i Daleki Istok. Izgleda kako se napredak jednostavno ne može zaustaviti, ali koliko ga god mi voljeli, ipak nam bude žao kada nešto s čime smo odrasli, postane totalno zastarjelo. Poetska metafora i za naš kvarni život, zar ne?

TAGOVIanalogno digitalno fm radio moderna tehnologija radio tehnologija zastarjelo

Komentiraj