Auto & Tech

sve smo nervozniji...

Banner 300

Nova Steam Box konzola je napokon vani i ispunjava sva naša očekivanja

Piše , Objavljeno

Dugo najavljivani i željno iščekivani prototip Steam Boxa je napokon vani, a mi donosimo prve reakcije, kritike i pohvale sretnika koji su ga imali prilike isprobati.

steam boxValve je prije nekoliko mjeseci najavio slanje 300 prototipa Steam Box uređaja korisnicima na testiranje. To se nedavno napokon i dogodilo, tako da su na internetu osvanule prve unboxing snimke, te dojmovi o samoj konzoli i SteamOS-u, Valveovom operativnom sustavu baziranom na Linuxu.

Steam Box se, po svemu sudeći, konceptom poprilično odmiče od konzola koje znamo i volimo. Počevši od besplatnog operativnog sustava, kojeg će biti moguće zavrtiti na gotovo svakom stroju nakon što stigne podrška za Intel i ATI kartice, pa do samo nekoliko vijaka udaljenog hardvera, po kojem se može kopati i samostalno ga popravljati ili mu mijenjati komponente.

Sve ovo vrijedi samo za službeni Steam Box prototip jer, koliko je poznato, Valve neće nikoga obeshrabrivati u izradi vlastitog uređaja, a kako smo mogli vidjeti na ovogodišnjem CES sajmu potrošačke elektronike, već su sklopljena partnerstva s nekim velikim igračima (Alienware, Gigabyte, Zotac…) za autorizirane verzije konzole, koje će se morati držati njihovih specifikacija.

S obzirom da se radi o probnom uređaju i da je upitno kako će uopće izgledati finalni proizvod(i), najviše pažnje zaslužuje gamepad, jer je više manje finaliziran, a kritičari ga obožavaju i nazivaju odličnim hibridom tipkovnice i miša. Krase ga dva velika i vrlo precizna trackpada na mjestu gdje se inače nalaze analogni joystici, a između njih je touch screen na kojem će se kontekstualno prikazivati opcije ovisno o tome što igrate. Više o samom kontroleru možete pročitati ovdje.

SteamController

Operativni sustav, Steam OS, baziran je na Debianu (Linux distribucija) i ne nudi kompletnu zamjenu za vaš uobičajeni operativni sustav, već je u potpunosti posvećen Steamu i igrama. Iako je još uvijek duboko u beta fazi testiranja, jasno je da ni u finalnoj verziji neće biti “Windows killer”, niti to želi biti. Steam OS je samo platforma za igranje, koja će umjesto tradicionalnog desktopa imati full screen Steam. Do desktopa je moguće doći, ali količina je aplikacija ograničena u odnosu na uobičajenu Linux kolekciju, vjerojatno kako se nečime ne bi narušila stabilnost sustava.

Od naprednijih, a u beta fazi još uvijek nedostupnih funkcija, Steam OS će nam donijeti dijeljenje korisničkog računa s drugim igračima (dok smo mi offline) kao i streaming igara s Windows računala putem bežične mreže, pod uvjetom da su oba uređaja na nju spojena. Valve ovim potezom očito želi premostiti trenutni manjak Linux igara na Steamu, ali ova će nam funkcija primjerice omogućiti i to da igru “ponesemo” u dnevnu sobu ili kuhinju i igramo se na TV ekranu bez da konzolu vučemo za sobom, tako da je zgodan dodatak i nešto što će Steam Box još više izdvojiti od konkurencije.

Steam Box – otvaranje kutije:

U svakom slučaju, čini se da Valve nije previše opterećen ograničavanjem svojih korisnika i da ćemo s njihovom konzolom biti slobodni raditi što god želimo i ne igrati se samo na njoj, nego i s njom.

TAGOVIkonzola računalo Steam steam box steamOS Valve

Komentiraj