Auto & Tech

E ovo neće pogoditi!

Aside Banners

Novi Googleov eksperiment pogađa što ste pokušali nacrtati

Google se voli igrati igrati raznim aspektima informatičke tehnologije i umjetne inteligencije, a ovaj novi eksperiment spaja oboje i pretvara ih u igru.

Piše , Objavljeno

Negdje u pauzama između pokušaja dominacije tržištem informacija, stvaranja tehnologija budućnosti i rada na nabrijavanju umjetne inteligencije, pametne glave u Googleu nalaze vremena i za ovakve, naizgled nebitne eksperimente. Ipak, iako se Quick,Draw! čini kao nekakva dječja igra, u pozadini je svega vrlo napredna znanstvena baza temeljena na neuralnoj mreži, koja ne samo da analizira ono što vi kao korisnici radite, nego koristi podatke svih prijašnjih uzoraka (tojest, korisnika) kako bi “naučila” kako to prepoznati bolje i kvalitetnije.

Sam je eksperiment uistinu igra, u kojem se od korisnika traži da u vremenskom okviru od po 20 sekundi nacrta šest poznatih predmeta koristeći samo svoj miš. Na osnovu črčkarija, neuralna mreža pogađa koji bi objekt to mogao biti, a kada crtač uspije otprilike pogoditi oblik ili barem konture onoga što se traži, to će pogoditi i neuralna mreža. Na žalost, čak niti daleko naprednije inteligencije ponekad ne bi uspjele pogoditi što se krije iza naših nekordiniranih žvrljotina, ali moramo priznati kako Google pogađa daleko bolje od bilo kojeg partnera s Pictionarya.

Quick,Draw! – promo video:

Nakon što prođete šest nasumičnih predmeta, možete odabrati da usporedite svoje pokušaje s tuđima, kao i pogledati što je neuralna mreža pretpostavila da bi vaša crtarija mogla biti na osnovu onoga što je već naučila iz prijašnjih pokušaja. Nije baš da se radi o SkyNetu, ali nije loše za ubiti par minuta. A tko zna, možda kada se nafila s dovoljno podataka ipak odluči osvojiti svijet. Crtarijama, naravno!

TAGOVIcrtarija crtež Draw! google neuralna mreža pictionary Quick Umjetna inteligencija

Komentiraj