Auto & Tech

Može pol kile?

Aside Banners

Novi najskuplji materijal na svijetu košta preko milijardu kuna po gramu

Piše , Objavljeno

Moderne tehnologije napokon sustižu revolucionarna znanstvena otkrića, pa će tako u bližoj budućnosti svoje mjesto u našim svakodnevnim životima naći i fulereni.

fullerenIako su fulereni, uz poznati dijamant i grafit treća alotropska modifikacija ugljika, otkriveni prije 30 godina, do sada nisu pronašli gotovo nikakvu praktičnu primjenu, ali ekipa iz laboratorija Sveučilišta u Oxford te tvrtka Designer Carbon Materials sada to namjeravaju promijeniti. Loptasta struktura koju oni proizvode sadrži čak 60 atoma ugljika (klasični fuleren) koji zadržavaju atome dušika (endohedralni fuleren ili endofuleren), a njezina bi se primjena trebala popularizirati u malenim atomskim satovima, GPS navigaciji i samovoznim automobilima.

Osnivač Designer Carbon Materialsa, doktor Kyriakos Porfyrakis na ovom projektu radi od 2001. godine, a cilj mu je smanjiti atomske satove s veličine sobe na veličinu omanjeg čipa. Izgleda kako se neke stvari napokon pomiču po tom pitanju, pa je tako nedavno prodao ukupno 0,0002 grama po cijeni od 22 tisuće funti (ili nešto više od 220 000 kuna), a on i njegovi suradnici i financijeri se nadaju kako je ovo samo početak.

navigacija 1

Primjena je za sada fokusirana na navigaciju i samovozne automobile, koji bi uz čipove s atomskim satovima mogli povećati preciznost na čak 1 milimetar, što je u ovakvoj tehnologiji ogromna prednost. Zamislite samo kakve su razlike kod bezvozačkih automobila kada ih se može navigirati s preciznošću od milimetra naspram sadašnjih nekoliko metara? Dakako, s ovim cijenama i tehnologijama smo još uvijek daleko od neke šire primjene, ali nije nevjerojatno kako će endofulereni postati svakodnevnica već za vrijeme naših života!

TAGOVIendofuleren fuleren gps kemija navigacija Oxford tehnologija znanost

Komentiraj