Auto & Tech

Što nam donosi novi Xbox

Aside Banners

Novi Xbox stiže, evo što možemo očekivati

Piše , Objavljeno

Još jednom smo prekopali sve kuteve interneta u potrazi za svakom informacijom, glasinom, tračem i svjedočanstvom čistačica u Microsoftu, da bismo donijeli prve skice novog Xbox-a.

novi xbox

Prezentacija nove Microsoftove konzole najavljena je za 21. svibnja, ali nismo mogli odoljeti da ne skupimo sve što znamo o glavnom konkurentu popularnom Playstationu i Nintendu. Premda kod nas nije niti približno popularan kao plejka, Xbox je itekako moćna, a po mnogočemu i superiorna konzola, a najava nove edicije uzbudila je sve gejmere od Milvokija do Tokija.

Ako zavirimo pod haubu novog Xbox-a (kažu da bi se mogao zvati Xbox 720), vjerojatno ćemo naći AMD-ov 64-bitni 1.6Ghz procesor sa 8 jezgri, 8 giga DDR3 RAM-a i 500GB tvrdog SATA diska. Sve to će pogoniti grafički procesor s podrškom za DirectX 11.1, a od ostalog tu će se tu naći i USB 3.0 portovi, HDMI ulazi i izlazi i Blu-ray čitač diska. Za sada je to manje-više slično najavljenom Playstationu 4, tako da pobjednika u kategoriji čiste snage nema.

novi xboxNajlakše je samo zamijeniti 360 sa 720, jel da?

Što se tiče kontrolera, on će ostati gotovo jednak onome s Xbox 360 konzole. To znači da je Playstation ipak dobio bitku u inovacijama što se tiče kontrolera, sa svojim integriranim touchpadom. Ali samo naizgled! Naime, svaki novi Xbox će dolaziti s Kinect 2 kontrolerom, koji će biti znatno unaprijeđen u odnosu na svog prethodnika. Bolje raspoznavanje pokreta, fluidnija mehanika i praćenje pogleda trebali bi još više pojačati igrivost i aktivnost korisnika.

Od ostalih glasina valja istaknuti da bi novi Xbox mogao imati Windows 8 operativni sustav, ili barem njegov (nevidljivi) kostur unutar sebe. To znači da bi ova konzola mogla zamjeniti računalo kao multimedijalni portal, sa pristupom Internet Exploreru i drugim prozorskim programima. Xbox TV je još jedna novina, koja ukratko vašu konzolu pretvara u malo kućno kino, koje će vam HDMI kablom omogućavati pretragu, gledanje i snimanje različitih filmskih, TV i internet kanala (nekako sumnjamo da se to odnosi na korisnike jugoistočne Europe). Postoji i mogućnost da će Microsoft integrirati i svoj vlastiti kanal, poput Amazona ili Netflixa, s originalnim materijalima (serije, emisije, filmovi…)

novi xboxJedan od koncepata za novi Xbox. Naravno, na kraju će izabrati običnu kocku…

Ima i negativnih najava, a one se prvenstveno odnose na borbu protiv piratstva. Naime, vjeruje se da će novi Xbox morati cijelo vrijeme biti ‘online’ kako biste mogli koristiti bilo koju njegovu funkciju, od osnovne koju čini igranje igara, do gledanja televizije i surfanja netom (dobro, nekako se i podrazumijeva da morate biti online kako biste surfali). S obzirom na konstantno padanje servera u igrama koje imaju ovakav sustav (Diablo 3, SimCity), skeptični smo pred ovakvom odlukom.

Druga, još gora informacija kaže da nećete moći igrati igre koje vam je primjerice, prijatelj posudio. Dakle, date 400 kuna i igru možete igrati samo na svom Xboxu? Upravo tako! Nadamo se da se ove glasine ipak neće pokazati točnima, jer ako je tako, Microsoftova nova konzola će i dalje svoju prisutnost u Hrvatskoj brojati u desetinama komada.

TAGOVIigre konzola microsoft playstation xbox

Komentiraj