Auto & Tech

Drže industriju na nogama

Aside Banners

Novo istraživanje pokazuje da internet pirati nisu paraziti nego najveći kupci multimedijalnih sadržaja

Piše , Objavljeno

Iako se internet pirati stigmatiziraju kao lopovi koji krše zakon krađom multimedijalnih materijala, istraživanje BitTorrenta pokazuje sasvim drugačiju stvarnost.

bittorrentIzgleda da niti pirati više nisu što su nekada bili… Istraživanje koje je na svojoj stranici proveo BitTorrent pokazalo je na uzorku od 2 500 ispitanika kako sve stigme vezane uz multimedijalnu krađu i uništavanje industrije padaju u vodu te da su korisnici ove torrent platforme jedna od rijetkih skupina koje još uvijek drže posrnule glazbenike i filmaše iznad vode. Istina, oni će i dalje skidati neke stvari “besplatno“, ali barem polovica njih je spremna izdvojiti koji dolar za uistinu kvalitetan sadržaj koji to zaslužuje. Potpuno ih razumijemo: zamislite da na slijepo date 100 kuna za novi CD Nicki Minaj i onda morate slušati ovakvo smeće?!

A sada, bacimo se na brojke! BitTorrent trenutno na mjesečnoj bazi opslužuje između 150 i 170 milijuna korisnika što je brojka kojoj se uistinu treba diviti. Već je otprije poznato kako su korisnici ovog i sličnih servisa čak 30% skloniji kupnji originalne multimedije nego oni koji se ne mogu nazvati “piratima“, a po BitTorrentovoj internoj anketi ta se brojka penje na čak 170% u periodu od proteklih šest mjeseci! Također, osam puta više korisnika torrent servisa ima račun na nekoj streaming stranici koja se plaća nego što je to slučaj s “običnim” internet korisnikom. Pa ti reci…

glazba

Čak 50% ispitanika potvrdilo je kupnju glazbe u proteklih šest mjeseci, a 16% ih ima račun na nekoj od streaming stranica (u usporedbi s malih 2% kod ostatka internet korisnika). Kada govorimo o kupnji original CD-a i vinila, čak 45% korisnika je kupilo kompaktni disk u proteklih 12 mjeseci, a isto je učinilo i njih 10% s pločama. Prosječni korisnik BitTorrenta na glazbu godišnje potroši 48 dolara, a 31% njih troši preko stotke. Znači, ipak se vrte neke pare!

Što se tiče filmova, 47% ispitanika je priznalo kako su u proteklih godinu dana kupili ulaznicu za kino, a 38% ih je nabavilo originalnu DVD ili Blu-ray verziju nekog filma. Digitalnim je putem istu transakciju obavilo 23% ispitanika, a pomalo čudi i podatak da ih je čak 22% posudilo neki film u videoteci. Hmh, a mi smo mislili da su ova mitska mjesta odavno izumrla! Prosječni korisnik BitTorrenta na filmove godišnje potroši 54 dolara, a trećina njih troši preko stotke.

film

BitTorrent je i tu zapleo svoje prstiće pa tako odnedavno nude svoj vlastiti servis za digitalnu kupnju glazbe i videa, a valja napomenuti da čak 90% prihoda od kupnje ide samim autorima. To je prepoznao i dobri stari Thom Yorke koji je upravo na taj način odlučio prodavati svoj album, a vjeruje se kako će se ovaj trend polagano širiti. Tko zna, možda je sve u vezi torrenta i torrent servisa čime nas šopaju mainstream mediji zapravo jedna velika laž i u suštini svi ti glazbenici i filmaši zarađuju grde pare. A što jest jest, nije kao da Kanye West živi na kruhu i vodi…

TAGOVIBitTorrent Filmovi glazba internet multimedija pirati skidanje torrent

Komentiraj