Auto & Tech

Nešto za svakoga

Aside Banners

Od e-moto/bi/cikla do pametnog sata, novi gadgeti koji su nam zapeli za oko

Piše , Objavljeno

Razno razni korisni i (uglavnom) beskorisni gadgeti izlaze svakoga dana, a mi vam donosi četiri komada, koja su nam proteklog tjedna privukla pozornost.

gadgeti

Protekloga je tjedna glavna vijest u svijetu tehnologije bila nova ogromna akvizicija Microsofta. Glavnom je platio veći dio finskog diva Nokie, a ovo će preuzimanje u bliskoj budućnosti imati iznimno snažan utjecaj na tržište mobilnih telekomunikacija. I dok se tech zajednica regrupira i radi rošade na ‘terenu’, par je novih gadgeta ugledalo svjetlo dana i postalo dostupno krajnjim korisnicima. Neki su praktični, neki poprilično beskorisni, a neki samo zanimljivi, ali svi su vrijedni spomena.

Kindle Paperwhite

Pošto tu i tamo, u tramvaju ili parku, naletimo na nekoga tko čita s e-readera (mobilni uređaj za čitanje digitalnih knjiga/tekstova), možemo zaključiti da ipak postoji publika za ovakvu tehnologiju, a ako u obzir uzmemo činjenicu da bi jedan od najboljih brandova na tržištu, Amazon Kindle, ove godine mogao zaraditi pet milijardi dolara samo od prodaje uređaja, postaje jasno da tu leže i opake pare.

gadgeti

Nova verzija Amazon Kindle uređaja, nazvana Paperwhite, u prodaju kreće 30. rujna, a neki je dan na stranicama popularnog IT diva slučajno osvanuo i neslužbeni promo materijal. Sadržaj je sa stranice skinut u roku od nekoliko minuta, ali ne prije no što su hrvatski forumaši uspjeli napraviti save, te nam tako omogućili uvid u neke značajke papirno-bijelog.

Dakako, poboljšanja su u gotovo svakom segmentu: bolji kontrast i reflektivnost, poboljšana pozadinska svjetla, 25% brži procesor, bolja touch tehnologija i unaprijeđeni rječnik s mogućnošću povezivanja na Wikipediju, samo su neki od poboljšanja. Sada ćete također dobiti i društveni aspekt svojih čitalačkih navika, tako da svoje omiljene naslove možete dijeliti s prijateljima ili drugim Kindle korisnicima, ali i skupljati tuđe preporuke. Postoji i nova opcija za malo mlađe čitatelje nazvana Kindle FreeTime, koja će, u maniri modernih igrica, nagrađivati čitatelje ‘medaljama’ za određena postugnuća (broj pročitanih knjiga, broj pročitanih stranica itd.). Cijena: 119 dolara iliti oko 600 kuna.

Samsung Galaxy Gear smartwatch

Tržište smartwatch gadgeta postaje sve jače i jače, a trenutno su gotovo sve veće tehnološke tvrtke u procesu izrade ili plasiranja ovakvih aparata. Tako će i Samsung krajem rujna u prodaju pustiti svoj Galaxy Gear smartwatch, te pokušati uzeti  titulu najboljeg takvog sata na tržištu. Na žalost, velika mu je mana što će gotovo u potpunosti ovisiti o ‘materinjem uređaju’, točnije nekom od Galaxy smartphonea ili padova.

gadgeti

No, za ljubitelje Samsunga, koji imaju 299 dolara (1600-tinjak kuna) viška, ovaj će uređaj… pa budimo iskreni, neće vam promijeniti život. Da, na njemu možete čitati poruke, kontrolirati glazbenu playlistu i slikati/snimati 1.9 megapikselnom kamericom, ali isto to (i bolje) možete uz pomoć smartphonea.

Naime, Galaxy Gear ima prilično velike probleme s lagom, trajnošću baterije i iznimno slabim zvučnicima (podržana je mogućnost zvanja preko baznog Samsung uređaja, ali s takvim zvučnicima bolje da i ne pokušavate). Uglavnom, ako vas svrbe pare, mogli biste si piknuti ovog malog gada, ali baš da je potrebno, i nije!

Rimac Greyp G12 električni bicikl

S ponosom možemo priznati da i mi svog Elona Muska za trku imamo. Rimac Automobili tako polagano, ali sigurno izlazi na svjetsko tržište, a nakon svojeg Concept_One električnog automobila, sada predstavljaju i električni bicikl/moped, nazvan Greyp G12.

Greyp 12 – promo video:

Ova mašinica može funkcionirati kao bicikl, ali i kao električni motocikl, kojem baterija traje do 120 kilometara i postiže maksimalnu brzinu od 65km/h. Za napuniti ga trebati će vam samo obična utičnica i kabel, a jednom kada ga upalite posebnim starterom na otisak prsta, moći ćete birati između dva tipa vožnje: uličnog ili trkaćeg. Sve to koštati će kojih 8000 dolara iliti 40-ak tisuća kuna, što je cijena koja će teško privući običnu ekipu. Da, uvijek će biti kolekcionara koji će voljeti imati ovakve primjerke u garaži, ali Rimac bi trebao početi razmišljati i o običnim smrtnicima.

Sony smartphone objektivi

Evo i jedan proizvod koji je preskup, te realno prilično beskoristan i nepotreban, ali bismo ga svejedno jaaaaako željeli imati. Naime, ovih je dana predstavljen novi asortiman Sonyevih dodataka za mobitele, među kojima su najzanimljiviji Q10 i Q100 objektivi za smartphone uređaje, bili oni temeljeni na Android ili iOS operativnom sustavu.

gadgeti

Q10 objektiv nudi 10x optički zoom i slabiji senzor, dok Q100 uzima tehnologiju iz hvaljene RX100 Mark II serije point&shoot kamera. Prvi će tako koštati 248 dolara (oko 1400 kuna), a drugi, shodno daleko većoj kvaliteti, 498 dolara (oko 2800 kuna). Teško je reći kome bi ovi objektivi stvarno koristili, ali kako se vremena mijenjaju i tehnologija postaje sve univerzalnija, moguće da uskoro na mobitelima vidimo i teleskopske objektive!

TAGOVIbicikl gadget kindle rimac smartphone smartwatch tehnologija

Komentiraj