Auto & Tech

Rat protiv akni se zahuktava

Aside Banners

Ova aplikacija za liječenje prištića nije ni približno beskorisna kako zvuči

Piše , Objavljeno

Preko svojih smartphone uređaja možemo rezervirati karte za kino ili potražiti najbolji restoran u kvartu, ali liječenje kožnih problema je ipak daleka budućnost, zar ne? Izgleda da baš i nije…

spruce 2Sam pogled na bilo koju (tojest čiju) trgovinu aplikacija dovoljan je dokaz kako je ovo tržište jedno od najbrže rastućih na svijetu, s novim programčićima koji obećavaju da će vam život učiniti boljim i lakšim. Istina, uglavnom se radi o beskorisnom smeću, ali tu i tamo čovjek naleti na nešto što stvarno i može iskoristiti u svojoj svakodnevici, a Spruce je zasigurno jedna od takvih aplikacija.

Čovjek koji stoji iza ovog projekta zove se Ray Bradford, a on i njegova ekipa nedavno su i službeno predstavili Spruce, telemedicinsko pomagalo koje je prije svega namijenjeno ljudima koji imaju kožnih problema, poput prištića, mitesera, osipa i madeža. Princip je prilično jednostavan i intuitivan: nakon što se registrirate, sve što treba učiniti jest uslikati par fotki problematičnog područja (primjerice, lice prekriveno aknama), ispuniti kratki formular s pitanjima o koži i nekim osobnim podacima te svoj upit proslijediti dalje. Spruce garantira da će svaki korisnik u naredna 24 sata dobiti odgovor, savjet pa čak i recept od licenciranog dermatologa te na taj način moći započeti svoje liječenje.

Spruce – promo video:

Osim samih doktora, korisnicima su na raspolaganju i ovlašteni koordinatori za njegu dostupni u bilo koje vrijeme, za bilo kakvo pitanje u vezi uzimanja lijeka, poput načina i redoslijeda na koji se uzima te mogućnosti da tako nešto pokrije vaše zdravstveno osiguranje. Također, unutar same se aplikacije nalazi i velika baza podataka o svim kožnim bolestima, kao i odgovori na neka česta pitanja, razne vrste lijekova i načini bolje zaštite i prevencije, za čije je skupljanje i konzultiranje sa stručnjacima iz raznih grana medicine i zdravstvene skrbi trebalo ukupno godinu dana.

spruce 1

Za sada je Spruce dostupan u nekoliko američkih saveznih država, ali potencijal je velik pa Bradford najavljuje daljnje širenje. Naravno, svi doktori i suradnici ovakav posao neće raditi besplatno pa će svaki korisnik morati jednokratno uplatiti 40 dolara (nešto više od 200 kuna), za što će dobiti cijeli tretman, od prve dijagnoze do završetka liječenja. Naravno da ovakav način “pregleda” nikako ne može zamijeniti pravu posjetu doktoru (pogotovo kod nekih ozbiljnijih i opasnih oboljenja), ali bi definitivno mogao pomoći ekipi koja ima problema s prištićima i sličnim pubertetskim nedaćama. Hoće li ovako nešto ikada zaživjeti i kod nas, teško je reći, ali više ne možemo zanemariti da telemedicina na mala vrata ulazi u naš svakodnevni život…

TAGOVIakne aplikacija doktor medicina prištići smartphone spruce telemedicina zdravlje

Komentiraj