Auto & Tech

Od nekoliko tona do nekoliko grama

Banner 300

Ova infografika nam pomaže da shvatimo trilijunsko povećanje snage računala u posljednjih 60 godina

Piše , Objavljeno

Ono što je nekoć bilo najjače računalo veličine malo veće kuće danas je slabije od većine jednostavnih kalkulatora, a vaš je mobitel barem 400 puta jači od stroja koji nas je odveo na Mjesec!

računalo 3Prije nekih smo mjesec dana proslavili 50. godišnjicu legendarnog Mooreovog zakona koji kaže kako se broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručava otprilike svake dvije godine, a upravo je ova rečenica postala svojevrsni postulat IT tehnologije vrlo brzo nakon što ga je izrekao vizionar Gordon Moore. I stvarno, u proteklih smo pet desetljeća svjedočili gotovo linearnom napretku tehnologije i ostvarenju Mooreovih predviđanja pa smo tako danas došli do računalne snage koja je trilijun puta veća od one prije nekih 60-ak godina. Kao i svaki drugi sličan podatak, i ovaj je pomalo apstraktan za shvaćanje pa je ekipa iz Experts Exchangea složila izvrsnu infografiku koja ilustrira povećanje snage uspoređujući povećanje FLOPS-a (iliti laički rečeno,broja računalnih operacija u sekundi) na različitim uređajima.

računaloNevjerojatno je uopće pomisliti kako je računalo koje je Apollo letjelicu dovelo do Mjeseca (navodno!) imalo snagu otprilike jednaku kao dvije NES konzole prve generacije, a Appleov Watch je u egalu s dva iPhone 4 mobitela! Naravno, računalna snaga i dalje nastavlja rasti, a samo je pitanje vremena kada ćemo doseći onu točku nakon koje više nema povratka i nakon koje ćemo ostati samo davno zaboravljena inferiorna vrsta koja je prethodila božanstvenoj umjetnoj inteligenciji. Mislite da se šalimo? Pogledajte samo ovaj prikaz evolucije uređaja za spremanje podataka te njihova smanjenja kroz proteklih 50-ak godina!

računalo 1

A sada pokušajte zamisliti što ćemo imati za nekih 10-ak godina?!

TAGOVIFLOPS IT procesor računalo snaga tehnika tehnologija

Komentiraj