Auto & Tech

Mreža oko nas

Aside Banners

Ova prekrasna aplikacija prikazuje sve odašiljače, WiFi signale i satelite oko nas

Piše , Objavljeno

Svijet oko nas je isprepleten nevidljivim signalima i valovima, a aplikacija Architecture of Radio omogućava da ih donekle i vidimo.

radio 2

Iako nitko nije previše sklon odašiljačima i satelitima te se bojimo što svi ti silni signali i valovi rade našem zdravlju, alternativa je da ostanemo bez mobitela, interneta, GPS-a i ostalih blagodati moderne tehnologije, a to si jednostavno ne možemo dopustiti. Pa makar nas koštalo naših života! No u stvarnosti većina strahova vezanih uz ove sustave dolazi ili iz neznanja ili iz nevoljkosti da shvatimo kako od toga jednostavno ne možemo pobjeći, a nizozemski nam umjetnik Richard Vijgen pokušava približiti nepoznato svojom prekrasnom aplikacijom nazvanom Architecture of Radio.

Radi se o mobilnoj aplikaciji koja je u suštini oblik proširene stvarnosti, a pokazuje valove i signale u našoj blizini te izvlači podatke iz baza o odašiljačima i satelitima i stavlja ih na zaslon našeg smartphonea/tableta u obliku prekrasne vizualizacije. Konačno dobivamo sliku našeg neposrednog prostora u kojem nevidljivi WiFi signali tvore kompleksne mreže (radi se o “umjetničkoj percepciji” i interpretaciji valova, a ne stvarnosti), a svuda oko nas iskaču skriveni odašiljači dok nam iznad glave prelijeću i po 50 godina stari sovjetski sateliti.

radio

Aplikacija je dostupna u iTunes trgovini po cijeni od 3 dolara te se može koristiti na iPhone i iPod uređajima, a nadamo se kako će uskoro biti dostupna i Android verzija. U bazi podataka, koja se svakodnevno obogaćuje novim sadržajima, se trenutno nalazi oko 7 miljuna odašiljača, 19 milijuna WiFi routera i nekoliko stotina satelita, a u skorijoj bi se budućnosti iz svega ovoga mogla izroditi potpuna vizualizacija radijskih valova naše planete. Jedino što nam preostaje jest odlučiti se da li se divimo našoj tehnologiji ili strahujemo zbog onoga što ona znači?!

TAGOVIaplikacija architecture of radio iOS odašiljač proširena stvarnost sateliti signali tehnologija wifi

Komentiraj