Auto & Tech

Ovo želimo jako jako jako!

Aside Banners

Ova spravica ti omogućava da postaneš svjestan svojih snova i da lucidno sanjaš

Snovi su jedna od najljepših pojava koju čovjek može doživjeti, a pogotovo je zanimljivo kada u snu shvaćaš kako sanjaš. Ako to nikada nisi doživio, sada bi mogao!

Piše , Objavljeno

Jedan od razloga zbog kojih volimo ići spavati (osim činjenice da je spavanje najljepša aktivnost koju čovjek može doživjeti) jest i činjenica kako postoji vrlo velika vjerojatnost kako ćemo nešto i sanjati. Možda će to biti noćna mora, možda nekakav erotski san, a možda i totalna nebuloza zbog koje ćemo se ujutro probuditi s “wtf” izrazom lica. U svakom slučaju, dobar je to način za završiti i započeti dan, ali ponekad poželimo da u tim snovima nismo samo puki promatrači događaja koji se odvijaju bez mogućnosti našeg uplitanja, već da aktivno sudjelujemo u njihovom stvaranju i odvijanju te da ih budemo svjesni gotovo u jednakoj mjeri kao da se uistinu događaju. Takva pojava se zove lucidno sanjanje, a iako se dosta rijetko postižu, moguće ih je naučiti ili čak i stimulirati.

Neka istraživanja pokazuju kako otprilike 20% ljudi barem jednom mjesečno proživljava lucidni san, ali postoje određene metode i “mentalni treninzi” koje taj postotak i učestalost mogu dovesti na znatno više razine. Problem je što takvo treniranje traje mjesecima, ponekad i godinama, a i onda ne garantira uspjeh. Zato je tu čista znanost i novi gadget koji obećava svakome da doživi taj divni svjesni san. Radi se o proizvodu naziva Lucid Dreamer koji upravo razvija nizozemska tvrtka Neuromodulation Technologies B.V., a radi na principu metode znane kao Transcranial Alternating Current Stimulation (tACS) koja blagim elektroškovima stimulira mozak za vrijeme REM sna i po nekim istraživanjima uzrokuje lucidnost u čak 77% slučajeva.

Lucid Dreamer – Kickstarter promo:

Ekipa iza Lucid Dreamera tvrdi kako je svoj gadget testirala na svojim zaposlenicima te su nakon stimulacije mozga tijekom sedam dana i to dva puta po spavanju uspjeli doći do toga da je svaki od ispitanika imao lucidan san. Neki su ga proživjeli pet noći, neki samo dvije, ali u tih tjedan dana su svi ipak imali konkretne rezultate. Lucid Dreamer je trenutno u fazi Kickstarter kampanje gdje je skupio 80 tisuća dolara od potrebnih 100 tisuća uz još 40-ak dana do kraja kampanje, a za predbilježiti se može na nekoliko različitih modela. Za 297 eura (2 200 kuna) dobiješ osnovni model Lucid Dreamer Essential, 417 eura (3 100 kuna) košta Lucid Dreamer Pro, sa stalnim updateom novih frekvencija za postizanje lucidnih snova i mogućnošću namještanja dužine simulacije, a tu je i Lucid Dreamer Connect za 497 eura (3 700 kuna) koji nudi za sada još uvijek eksperimentalnu (štoviše, teoretsku) mogućnost da dijeliš svoje lucidne snove s osobom u blizini koja također koristi isti takav uređaj. Ove cijene su za rane naručitelje, a prave bi cifre mogle biti veće i za 100 eura, ali pare uistinu nisu neki problem za ovakvo nešto. Samo još da se ne radi o nekakvoj varci koja ti u stvarnosti samo lagano prži mozak i ne daje ništa osim jutarnje glavobolje i mi ćemo svakako izdvojiti par somića kuna za neki od ovakvih uređaja!

TAGOVIbudan gadget Lucid Dreamer lucidni san rem san snovi

Komentiraj