Auto & Tech

Svemirski brod

Aside Banners

Ovaj hiperautomobil posveta je rekordnom špijunskom avionu, a želja za brzinom im je zajednička

Piše , Objavljeno

Izvor: YouTube screenshot/@Czinger Vehicles

Czinger je, ovaj tjedan, premijerno predstavio najnoviju verziju 21C. Inspiriran legendarnim špijunskim avionom Lockheed SR-71 „Blackbird“, hiperautomobil Blackbird Edition potpuno je crn i dijeli sklonost letjelice ka rekordnoj brzini, prenosi nam motor1.

Originalni Czinger 21C debitirao je početkom 2020. Postavio je rekord kruga od 1 minute i 25,44 sekundi na stazi WeatherTech Laguna Seca Raceway u Kaliforniji, nadmašivši rekord koji je prethodno postavio McLaren Senna. Taj je automobil ima 1250 konjskih snaga iz 2,9-litarskog V8 s ravnim pogonom s dvostrukim turbopunjačem i para električnih motora. Blackbird Edition 21C dobiva dodatnih 100 konjskih snaga, što ga dovodi do ukupnih 1.350, koji su na cestu poslani putem pogona na sve kotače.

Osim brzine i snage, Czinger 21C Blackbird Edition odaje počast svom istoimenom špijunskom avionu nevidljivom crnom bojom. Obojan u boju prikladno nazvanu Jet Black, 21C uključuje i puno izloženih karbonskih vlakana s logotipima Blackbird koji prikazuju siluetu aviona SR-71.

SR-71 je, 6. ožujka 1990., postavio je više brzinskih rekorda na letu od Los Angelesa, Kalifornija, do Washington D.C-a. Preletio je kontinentalni dio Sjedinjenih Država za 64 minute i 20 sekundi, prevalivši 2299,7 milja s prosječnom brzinom od 2144,8 milja na sat. Slično je napravio i Czinger 21C koji je postavio višestruke rekorde na trkaćim stazama diljem SAD-a.

TAGOVIavion Czinger Czinger Blackbird Edition 21C hiperautomobil Lockheed SR-71 Blackbird špijunski avion