Auto & Tech

Aside Banners

Pagani Zonda R

Na spomen Pagani Zonde, šefovi Ferrarija, Porschea, Lamborghinija i njihovi klijenti brzo napune pelene, da ne govorimo što se dogđa kada projuri pored njih. Opet im se crno piše.

Piše , Objavljeno

Iz Paganijeve štale stigao je još jedan rasan trkač, Pagani Zonda R, gdje R stoji za Racing. Ideja o nečem ovakvom nije došla iz tvornice nego od strane siromašnog klijenta koji već ima tri njihova modela u garaži. Iako su Zonde poznate po tome što su korisne i na stazi i u svakodnevnim uvjetima, ova mušterija zaželjela je nešto posebno za stazu. Ideja je prihvaćena, a račun za ovakve prohtjeve iznosi milijun i dvijesto tisuća eura plus ostala davanje naravno.

Obzirom na to da se ovim modelom nitko neće natjecati na službenih utrkama, nije bilo potrebno zadovoljiti nikakve propise niti pravila, pa su stoga Horatio Pagani, osnivač ove tvornice snova, i njegova ekipa imali slobodne ruke da naprave što požele. Prije svega potrebno je spomenuti motor napravljen u suradnji s AMG-om, poznatom kućom za dopingiranje mercedesovih modela. Radi se o 750 konja jakom, monstruoznom V12 sa šest litara obujma i 710 Nm okretnog momenta koji Zondu R do stotke potjera za tri i pol sekunde.

Veći dio automobila, silni aerodinamični elementi i dobar dio unutrašnjosti napravljeni su od plemenitih materijala, karbonskih vlakana i titana, ovjes je od avionala, a felge su od magnezija. Kada bude potrebno zamijeniti kotač, neće vam trebati dizalica jer je u svakom kutku hidraulični sustav sa stupovima koji će podići ovu pilu. Odšarafiti ga ipak trebate sami.

TAGOVIauti najbr�i pagani

Komentiraj