Auto & Tech

Mr. Roboto, daj jednu mrzlu!

Aside Banners

Pametni kućni robot prati ponašanje i predviđa potrebe korisnika

Piše , Objavljeno

Sjedite zavaljeni u naslonjač, gledate tekmu i cuclate zadnje kapi pive. Čeznutljivo pogledate prema frižideru, ali vam je teško dignuti se. Nema problema, vaš novi robot zna šta treba!

robot pivo

Roboti će za nekoliko dekada (a možda i ranije) gotovo sigurno dići ustanak protiv mrskih ljudskih robovlasnika, ali ćemo do onda, nadamo se, imati barem par godina uživancije u robotskim slugama, koji će raditi sve one poslove koje nam je samima muka raditi (poput odlaska na posao, odlaska u dućan, brijanja i kupanja, pripreme obroka… zapravo, apsolutno svega što ne zahtijeva ležanje/sjedenje i truljenje). Za one koji su toliko lijeni, da svojim robotskim potrčcima ne žele izdati čak niti glasovnu naredbu, znanstvenici kreiraju stroj koji će moći predvidjeti želje svog gospodara. Svijet uistinu polagano, ali sigurno ide prema svojemu kraju.

Lumeni sa Sveučilišta Cornell, tako su programirali posebno dizajnirnog robota, da uz pomoć Microsoftovog Kinect sustava detekcije, prati pokrete vašeg tijela i reagira ovisno o njima.

Demonstracija robota:

Kao što se može vidjeti iz gornjeg videa, robot procesira otprilike 120 mogućih kućanskih zadataka i reagira ovisno o tome da li nađe određenu podudarnost. Primjerice, nosite veliku tavu janjetine u frižider, ali ne možete otvoriti njegova vrata, jer su vam ruke pune. Robot će procijeniti tu situaciju, te doći do frižidera i otvoriti vam vrata. Hmh, zašto onda nije sam stavljao prokletu janjetinu u frižider, beskorisno smeće jedno?!

No osim ovih jednostavnih demonstracija, što to znači u pravom životu? Znači da je robot programiran tako da predviđa buduće akcije, dok je do sada slučaj uvijek bio da analizira ono što se već dogodilo, te na osnovu toga i reagira. Ovo je poprilično veliki pomak prema naprijed, te još jedan korak prema potpuno funkcionalnoj umjetnoj inteligenciji. Ako želite ovakvu jednu makinu napraviti i u svojoj garaži, trebati će vam nešto znanja iz robotike i cijeli program previđajućeg robota, koji je dostupan za download, kao open-source materijal.

TAGOVIpivo roboti robotika sluga

Komentiraj