Auto & Tech

Kakva patka!

Aside Banners

“Pametni prsten” je jedna od najvećih Kickstarter prijevara iz koje možemo naučiti mnogo

Piše , Objavljeno

Stotine i stotine novih Kickstarter kampanja nam svaki tjedan obećavaju brda i doline, no je li konačni rezultat uvijek jednak onome što se predstavlja na videu? U slučaju Ringa, nikako!

ring

Prije pola godine tvrtka Longbar je uspjela ostvariti svoj san: njihov je Ring, maleni prstenoliki uređaj koji je obećavao bežično upravljanje svim vašim gadgetima, uspio debelo nadmašiti potrebnih 250 tisuća dolara te su na kraju došli do cifre od 880 998 dolara i preko 5 tisuća backera, čineći tako ovu kampanju jednom od najuspješnijih na Kickstarteru. Svi su se bitniji svjetski mediji raspisali o budućnosti koju ovaj maleni uređaj donosi, a u promo videu je jasno pokazano kako običnim pokretom prsta od sada možete upravljati vašim smartphone uređajem, televizorom pa čak i svjetlima u kući.

Ring – promo video:

Sada, kada su backeri napokon počeli dobivati naručene uređaje (koji su koštali od 145 do 185 dolara iliti preko 1 000 kuna), šok i nevjerica! Naime, Ring ne samo da nije ono što im je Longbar prodavao u svojoj Kickstarter kampanji, već je doslovno beskorisni ogromni komad metala na prstu. Bijesni korisnici po cijele dane ostavljaju ljutite komentare na stranicama kampanje, a neki odlaze toliko daleko najavljujući zajedničku tužbu za prijevaru, apelirajući pritom na Kickstarter da ih zaštiti i spriječi da se u budućnosti događaju ovakve muljaže. Teško da se po tom pitanju može išta postići, a da se ne krene s restrikcijama kreativnosti tako da će se oni s naručenim Ringovima morati jednostavno pomiriti s time da su pošteno nasamareni!

A koliko je zapravo Ring loš? Ekipa s YouTube kanala Snazzy Labs napravila je maleni test na kojem ovaj gadget nije prošao u apsolutno ničemu! Prije svega, dizajn je očajan i prsten je uglavnom prevelik i preglomazan te ga je time gotovo nemoguće koristiti. Kada ga nekako uspijete uglaviti na prste, primijetit ćete da naredbe prstom koje bi trebale obavljati određenu funkciju djeluju u svega 5-10% slučajeva što znači da ćete ponekad morati i 20-ak puta morati napraviti nekakav pokret kako bi ga uređaj registrirao. Da, ovo uistinu olakšava korištenje modernih gadgeta, a da ne pričamo o tome da za vrijeme korištenja na vašem smartphone uređaju cijelo vrijeme mora biti upaljena Ring aplikacija, inače možete zaboraviti cijelu ovu priču!

Ring – YouTube recenzija:

Iako se radi o očitom mazanju oči javnosti i prijevari kojom se neoptimizirani proizvod reklamirao kao nešto što nije, ovakva kampanja je korisna utoliko što stoji kao upozorenje svim onima koji ulažu novac na crowdsourcing projekte da to što daju 5,10 ili 100 dolara za nešto znači kako su platili koncept koji je netestiran i za koji uistinu nitko ne može znati hoće li funkcionirati ili ne. Ovo je pogotovo slučaj s gadgetima jer reklame nisu jednake stvarnom stanju stvari niti za uređaje koji se nalaze u klasičnoj prodaji, a kamoli ne za nekakve prototipe!

TAGOVIcrowdsourcing gadget kampanja kickstarter laž prijevara ring

Komentiraj