Auto & Tech

Aside Banners

Pet naj ekoloških gadgeta

Iako bi netko pomislio drugačije čak i u svijetu gadgeta postoje uređaji koji se brinu za okoliš te majčicu nam Zemlju. Donosimo pregled najekološkijih među ekološkim gadgetima

Piše , Objavljeno

Gadgeti su super i velika većina nas gotovo da ne može zamisliti život bez njih. Ipak, sasvim je izvjesno da njihovo korištenje, proizvodnja i svi oblici manipulacije njima doprinose globalnom zatopljenju i konačnom Armagedonu koji nas očekuje. Na svu sreću pronašli smo šaku uređaja koji se s punim pravom mogu svrstati u kategoriju zelenih.

Džepna vjetroelektrana

Pod nazivom HYmini krije se minijaturna vjetroelektrana dovoljne snage da neophodnom strujom napojite bilo koji od prijenosnih gadgeta poput mobitela, prijenosnih audio playera i sličnih naprava. Dovoljno je malena da stane u džep, a opet dovoljno snažna da omogući nesmetani rad bilo kojem ugaslom gadgetu; barem tako tvrdi proizvođač.

U kompaniji koja ga je proizvela otišli su još jedan korak dalje i uz HYmini isporučuju minijaturnu solarnu ploču kako bi pretvaranje energije iz prirodnih izvora bilo što učinkovitije. Sunca na našim prostorima ima dovoljno, no s vjetrom bi moglo biti ponešto problema. Svoj doprinos očuvanju okoliša možete dati višesatnim puhanjem u ventilator ugrađen u ovu napravu, no ne garantiramo da ćete preživjeti takvu okrutnu radnju. 50 dolara i HYmini je vaš.

Solarna prostirka

“Sunce nam život daje”, a kad bacimo pogled na ovaj dodatak elektroničkim napravama spomenutoj izreci pridodat ćemo i još jednu – “Sunce gadgetima život daje”.

SolarRoll je rekli bismo savitljiva solarna prostirka čime je omogućeno njezino pospremanje u ruksak, torbu ili što god drugo da koristite za nošenje neophodnih gadgeta. Dobra stvar u cijeloj priči je i što je SolarRoll vodootporna.

Osim laptopa sa slike, ili bilo kojeg drugog, SolarRoll je u stanju napojiti mobitel, video kameru, ručno računalo i koješta drugo, no ovisno o kapacitetu koji potrebujete za solarnu prostirku potrebno je izdvojiti od 199 do 479 dolara.

Zbogom baterije – predstavljamo budilicu na vodu

Vode još uvijek imamo u izobilju. Barem se to tako doima kad otvorimo slavinu, a voda teče, i teče, i teče, i teče… Imamo je toliko da se ingeniozni gradonačelnik grada Zagreba odlučio na njeno flaširanje i prodavanje?!? Kome, građanima valjda…

Kako bilo, naprava sa slike sasvim je običan sat s ugrađenom budilicom, no s jednom maaaallleenom razlikom – umjesto baterijama štetnima za okoliš sat se napaja vodom. Bilo kojom. Osim trenutnog vremena i budilice naprava sadrži termometar i štopericu, a s obzirom na sve navedeno, pogotovo detalj napajanja vodom, malo nam je neobično da uređaj stoji samo 19,99 dolara.

Navij me nježno

Ovo je idealan dodatak gadgetima koji će nam biti od itekakve koristi nakon što iscrpimo sve izvore vode, proizvedemo tolike količine CO2 da više nikada nećemo ugledati ranije spomenuto Sunce koje nam život daje te poremetimo klimu na način da više niti vjetar neće nikada zapuhati.

Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego se osloniti na sirovu snagu (kad mozak već ne želimo koristiti).

Naprava sa slike nazvana je Wind Up Phone Charger – lokalizirano; pazili smo na satu engleskog; Punjač za mobitele na navijanje. Čini upravo ono što mu i naziv govori, a količina proizvedene struje ovisi isključivo o sposobnosti navijanja osobe koja ga koristi. Inovativno, korisno, a opet izuzetno jednostavno. Uz opciju punjača proizvođač je u uređaj ubacio i jednostavnu ručnu svjetiljku. Vjerojatno za slučaj vječnog mraka. Za ovaj gadget potrebno je izdvojiti 5 zarez 95 funata. Britanskih.

Ekološka slušalica

Telekom operateri nam iz jednostavnog razloga što nas ‘gule’ gdjegod da stignu nisu među omiljenim kompanijama s kojima svakodnevno imamo posla. Uvijek stavljaju profit ispred svega ostalog, pogotovo ekologije, za što su najbolji primjer šume odašiljača koje nas potiho truju željeli mi to ili ne. I još za to plaćamo.

Dosta prigovaranja. Da među telekom operaterima ima i naznaka ekološke osviještenosti dokazuje francuski telekom operater Orange. Naime, iz njihova tabora došla je vijest da su javnosti ponudili prvu Bluetooth slušalicu na svijetu koja se napaja sunčevom energijom. Ova mogućnost omogućena je zbog ugrađene minijaturne solarne ploče, a jedina zamjerka cijeloj stvari mogla bi biti cijena koja se popela na 49,99 funti.

TAGOVIekologija gadgeti

Komentiraj